Madrid

Madrid

Madrid Spanyolország legnagyobb városa és egyben fővárosa is. Mértanilag pontosan az ország közepén helyezkedik el. Éghajlata, a mediterrán klíma miatt, a legélhetőbb főváros a világon. Éjszakai élete legendás hírű, továbbá nagyon sok látnivalóval rendelkezik.

Madrid látnivalók

A Cuatro Torres Business Area egy új üzleti negyed. Itt láthatóak Spanyolország legmagasabb épületei. Mind közül a legmagasabb a Torre Espacio, mely 57 emeletes, 236 méter magas. Sokáig ez volt az ország legmagasabb épülete, azóta azonban túlszárnyalta a Torre Caja 250 méteres magasságával. Az Európa Kapujaként elnevezett ikertorony irodaházként működik. 1996-ban épült, mindössze 115 méter magasak, érdekessége, hogy 15 fokos a tornyok dőlésszöge. Magas épületek közül még mindenképpen meg kell említeni a Faro de Moncloa-t, mely egy 100 méter magas adótorony. A torony kilátóként is üzemel, ezzel biztosítva a látványt a városra.

Madrid

Régebbi épületek is találhatók Madridban. Ilyen a Palacio de Comunicaciones, mely a főposta épülete. Ez az építmény még a múlt század elején épült. A másik nevezetes régi építmény a Palacio Real de Madrid, avagy a Királyi palota. Juan Carlos király jelenleg nem ebben a palotában lakik, hanem a külvárosban található Palacio de la Zarzuelában. A Királyi palota diplomáciai eseményeknek a helye. Turisták számára látogatható, és érdemes is meglátogatni, hiszen belső tere gyönyörűen van kialakítva. A falakon híres festők képei vannak kiállítva.

Madrid

Régi épületekben nincs hiány Madridban, ehhez még Egyiptom is hozzájárult. A Debod templom egy ősi egyiptomi templom, melyet 1968-ban adományozott Egyiptom Spanyolországnak. Amikor az egyiptomi kormány a nagy duzzasztógátat építette, több építményt biztonságos helyre kellett szállítani. A spanyol kormány segített ennek a projektnek a végrehajtásában, ezért kapta meg hálából ezt a templomot, melyet átszállíttattak Madridba, ahol most egy parkban látható.

Madrid

A művészetek kedvelőinek is van mit meglátogatniuk. A Museo del Prado a világ leghíresebb szépművészeti múzeuma, mely 1819-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A legnagyobb festők felbecsülhetetlen értékű műveit tekinthetjük meg a múzeum falain belül. A Prado egy művészeti aranyháromszögben található, itt helyezkedik el a Thyssen-Bornemisza múzeum is, ahol többnyire a XIX. század második feléből származó művek találhatók meg. Főként impresszionisták, expresszionisták, továbbá amerikai festmények. A múzeum 1992 óta várja látogatóit. Olyan művészek alkotásait láthatjuk, mint Dürer, Caravaggio, Rubens, El Greco, Goya, Rembrandt, Monet, Cézanne, Dali, Renoir, Van Gogh, Picasso. Az élmény akkor igazán teljes, ha mindkét múzeumot meglátogatjuk, hiszen a Thyssen-Bornemisza múzeumban tekinthetjük meg azokat a műveket, melyek a Prada-ból hiányoznak.

Madrid

Amennyiben szabadtéri látnivalóra vágyunk, látogassuk meg a Parque del Buen Retiro-t, mely egy másfél négyzetkilométer területű park, melyben sétálgatva egy nagy, mesterséges tóra is rátalálunk. Néhány méterre a parktól láthatjuk a híres emlékművet, az Alcalá kaput, melyet eredetileg a város kapujának szántak. Szabadtéri látványosság még a városban a Plaza de Cibeles, mely 1777-ben épült, mára Madrid védjegyének számít szobrával és szökőkútjaival. Madrid főtere, a Plaza Mayor majd száz évvel korábban épült, 1690-ben. Akkoriban főként kivégzésekre, illetve bikaviadalokra használták, mára már kulturális események megrendezésének ad otthont. Azok számára, akik bevásárló körútra szeretnének menni, azoknak a Gran Via-n a helyük, mely Madrid élettől pezsgő bevásárló-utcája. Az utca a Plaza de Cibelestől a Plaza de Espanyáig tart. A bevásárló-utcán végig haladva nem csak az üzletek kirakatai, hanem a csodálatos építészeti látványosságokban is lehet gyönyörködni.