Ludus Magnus A Ludus Magnus, vagyis a “a nagy gladiátor kiképző iskola”  volt a legnagyobb gladiátorkiképző iskola Rómában, Olaszországban. Domitian uralkodó építette(81-96) az Esquiline és a Caelian dombok között. Még ma is látható a régi gladiátor iskola romjainak egy része.

Ludus Magnus

A Ludus Magnus, vagyis a “a nagy gladiátor kiképző iskola”  volt a legnagyobb gladiátorkiképző iskola Rómában, Olaszországban. Domitian uralkodó építette(81-96) az Esquiline és a Caelian dombok között. Még ma is látható a régi gladiátor iskola romjainak egy része.

Az épületkomplexumot 1937-ben fedezték fel, de 20 évre rá fejeződhetett be az ásatás. A Ludus Magnus-szal kapcsolatos építési folyamata is ismert, az antik forrásoknak köszönhetően. Találtak egy tervrajzot amely néhány darabban maradt meg a márvány városi tervrajzokból( Forma Urbis), amely a Severian korában készült(3. század eleje). Ennek ellenére nagyon nehéz volt behatárolni, hogy hol is lehetett a Ludus Magnus,. Az általános topográfiával be tudták határolni a Piazza Iside (Iside tér) téren található épülethez képest a helyzetét.

Ludus Magnus

A Ludus Magnus azon a területen terült el, ahol a jelenlegi romokat találták, így nagy valószínűséggel ez lehetett az az épület, ahonnan elláthatták a Flavian amphitheatre-umot (Colosseum). A két épület összeköttetésben állt egymással. Az út, mely a Colosseumba vezetett 2,17 méter széles és az amphiteatrum arénája alatt vezetett el és a ludus délnyugati partján volt a kijárat.

A Ludus Magnus közepén volt található egy két szintes aréna, ahol a gladiátorok edzhettek.  Egy kis kör alakban voltak ott férőhelyek is, ahonnan a gladiátorokat megfigyelhették. Ezeknél a kis nézőtereknél volt egy 4 oldalas veranda is, (100 méteresek) travertin oszlopokkal. A veranda rengeteg kültéri szobához vezetett, amelyet a gladiátorok használhattak a “szolgáltatásaikért” cserébe. Csak nagyon kevés travertine oszlop maradt fenn az utókornak, de jó párat későbbiek folyamán pótoltak a feltételezett helyükre.

Ludus Magnus Róma

Az észak nyugati sarokban található veranda a háromszögű a szökőkúttal helyre lett állítva. Ez a görbe falú nézősorok és az oszlopok között helyezkedik el. A téglával készült építmények nagy részét márvány lap fedte, de ezek eltávolításra kerültek, így már a romoknál nem lehet felfedezni őket.

A Ludus Magnus bejáratai a fontosabb útvonalak felől volt elérhető. Az egyik ilyen volt a via Labicana(ősi római út), amely aludus északi oldalán található. Itt volt egy épület is, amely feltehetően a gazdagabb, előkelőbb vendégeket volt hivatott kiszolgálni.

A Ludus Magnus a Colosseum hanyatlásával szűnt meg a köztudat számára, mikor a gladiátor harcokat betiltották a 6. században. Az épület elhagyatott lett a 6. században és temetőnek kezdték használni. A 6. század közepe fele a ludus területével már senki sem foglalkozott.