Lillafüred

Lillafüred

Lillafüred az egyik legnépszerűbb úti cél hazánkban, a hegyvidéki turizmus fellegvára. Természeti látnivalókban igen gazdag, fő nevezettessége a Palotaszálló, és a Hámori-tó a képeslapba illő vízeséssel. Kedvelt attrakció még az erdei kisvasút, amellyel egészen a Diósgyári Vár közeléből közlekedhetünk a nevezetes látnivalók felé, valamint a Bükki Nemzeti Park területén található libegő.

Lillafüred látnivalói

Lillafüred Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található a Szinva és a Garadna patakok összefolyásánál, része Miskolc agglomerációjának. Kiváló fekvéséből adódóan a hazai turizmus töretlen népszerűségnek örvendő települése, és hegyvidéki üdülőközpontja napjainkban is.

Lillafüred

Palotaszálló

A szálló építése gróf Bethlen András nevéhez fűződik, akit itt tartózkodása során rabul ejtett a táj szépsége. A Palotaszálló kivitelezésére 1926-1930 között került sor. A neoreneszánsz stílusú épületet Lux Kálmán tervezte. A Palotaszálló impozáns épületét egy hatalmas park és függőkert határolja. Érdekessége, hogy a meredek emelkedő tetején egy tagolt teraszos sétányrendszert alakítottak ki. Érdemes fellátogatni, hiszen innen nyílik a legjobb kilátás a vízesésre. A sétányon tekinthető meg a József Attila, és István főherceg emlékszobra, valamint az Anna barlang bejátata. A sétányról egy biztonságos ösvény vezet le a vízesés alá.

Vízesés

Lillafüred fontos szimbóluma a vízesés, egy képeslapról, fotóról sem hiányozhat. A közhiedelemmel ellentétben mesterséges eredetű, a szálló építésekor hozták létre. Hazánk egyik legnagyobb kiterjedésű vízesése: a víz 20 méter magasból zúdul le a Hámori-tóba. Lillafüred minden évszakban tartogat különleges látnivalókat, így télen is, mikor a vízfolyam befagy.

Lillafüred vízesés

Hámori-tó

Az üdülőközpont vonzerejéhez a Hámori-tó is jelentősen hozzájárul. A Garadna völgyében, a Bükk keleti felében található, a háborítatlan szépségű táj kedvelt a kirándulók és a horgászok és körében, különösen a hazánkban ritka pisztráng miatt. A tavat még az 1800-as években ipari célból egy völgyzárógát segítségével duzzasztották vissza.

Kisvasút

Miskolc és Lillafüred-Garadna között egy erdei kisvasút működik, amelyet eredetileg teherszállításra használtak. A kisvonat mesés útvonalon – alagutakon, meredek hegyoldalak mentén és völgyhidakon halad át.

Lillafüred Bükki kisvasút

Anna barlang, és a Szent István barlang

A környéken számos mésztufa barlang található, amelyeket a patak vízéből kioldott mész formált. A barlangokat még 1927-ben turisztikai célból látogathatóvá tették. Az Anna barlang a függőkert aljánál közelíthető meg. A Szent István barlang Palotaszálló közelében az Eger-Miskolc főút mellett található. A cseppkőbarlang 1991-óta gyógybarlangként működik. A barlangok túravezetővel járhatók be.

Lillafüred Szent István cseppkőbarlang-

Kalandpark és Libegő, Oxigén sétaút

A Bükki Nemzeti Park területén található kalandpark népszerű a kirándulók körében, különösen a libegő, amely Lillafüred és a Jávorhegy között közlekedik. A hegyi állomásra 1,8 kilométer hosszú drótkötélpályás felvonóval kb. negyed óra alatt lehet feljutni. A libegőre akár egyszeri, de retúrjegy is váltható. A 300 méter magasan található Oxigén sétaút, mint klimatikus gyógyhely kirándulásra, és rekreációra is kiváló. A piros O2 jelzésű út 4,3 km hosszú, a kiindulópontja legkönnyebben a Libegővel érhető el, de megközelíthető a Kalandpark felöl is kijelölt turistautakon keresztül.

Fotó: MTI