Lido di Jesolo

Lido di Jesolo

Jesolo Budapesttől 700 km-re, Velencétől pedig 30 km-re található népszerű olaszországi település az Adriai-tenger északi partvidékén. Jesolo  Eraclea és Cavallino-Treporti között található. A városról nevezték el a lagúna egy részét(22 km²) is, mely a Sile és Piave folyók között terül el. A város érdekessége, mely egyedülállóvá teszi az olasz városok közül az az, hogy 2 központja van. Az egyik az óváros (Bentro Storico), mely egyben Jesolo központja, míg a másik Lido di Jesolo főutcája. A Lido di Jesolo főutcája(Via dei Mille – Via Guiseppe Verdi – Via Ugo Foscolo – Via Silvio Trentin – Via Andrea Bafile – Via Dante Alighieri) a nyári időszakokban le van zárva este 8 órától egészen reggel 6 óráig és csak sétálóutcaként használható, így csak turista buszok és az állami szervek mehetnek át ezen a vonalon esténként.

Lido di Jesolo

A turista paradicsom inkább Lido di Jesolohoz köthető, mely több, mint 15 kilométeres homokos tengerparttal rendelkezik. A víz meglehetősen sekély és nagyon tiszta. Ez a tengerpart már az ókori rómaiaknál is kiemelt figyelmet kapott. A város elsődleges bevételi forrása a turizmus.

Az ókori Róma idejében a város teljes területét a lagúna uralta. Csak néhány szigetet találhattunk a mostani város helyén. A legnagyobb szigetet Equilium-nak(lovak helye)néven ismerték. A történészek szerint a Jesolo név is ebből alakult ki.

Lido di Jesolo

Lido di Jesolo vagy Jesolo megközelítése:

Autóval:

Velence, Treviso, Verona és Trieszt nagyon közel található Lido di Jesolo-tól északra az A4-es autópályán. Ha becélzod a magyar határtól Trisztet, akkor onnan már nincs messze Jesolo sem. Fenti térkép segít neked eljutni a városba Budapestről, de a mi ajánlott útvonalunk a következő:  Budapest–Rábafüzes–Graz–Klagenfurt–Villach–Tarvisio–Udine–Lido di Jesolo.

Busszal vagy vasúttal: Amennyiben nem teát szürcsölgetsz út közben, akkor az olasz autópálya jól fog jönni számodra, ha busszal szeretnéd megközelíteni a várost. Busz járatok folyamatosan indulnak Magyarországról Velencébe és Jesolo-ba is. Ha vasúttal szeretnéd megközelíteni Jesolo városát, akkor Mestre városát kell kinézned a nemzetközi járatoknál. Mestre vasútállomástól csak egy kis sétára található a Mestre buszállomás, ahonnan találhatsz magadnak buszt Jesoloba, megközelítőleg 1 órás menetidővel. A busz a Piazzale Picchi téren fog letenni Lido di Jesoloban. Amennyiben leszálltál a térnél, akkor már rengeteg helyi busz közül választhatsz az útirányod függvényében. Érdemes megfontolni, hogy 16 euróért vegyél jegyet, mert akkor egész nap korlátlanul közlekedhetsz ezzel a jeggyel.

Repülővel:  Lido di Jesolonak nincs repülőtere, viszont 2 nagy repülőtér is található a közelben. A Marco Polo nemzetközi repülőtér Velencében és a San Giuseppe repülőtér Treviso-ban. Ha választani lehet, akkor én inkább a Marco Polo(IATA kód: VCE) repülőteret ajánlom, mivel nem csak több nemzetközi járat fordul meg itt, mint a Marco Polon, hanem azért is, mert közelebb van Jesolo-hoz. Ráadásul busz járatot is indít a repülőtér Lido di Jesoloba. Megemlíteném, hogy lehet autót is bérelni a repülőtéren több cégtől is.

Lido di Jesolo

 

Jesolo, a turista paradicsom

 Az első információ arról, hogy Jesolo turista centrumként szerepelt volna valahol, vissza kell menni a 19. század végére, mikor az első fürdő épület megnyitotta kapuit a Piazza Marconin.

A háborút követően a turista aktivitás megnövekedett a környéken és az egyik pillanatról a másikra rengeteg villa és nyaraló épült a környéken hotelekkel és apartmanokkal karöltve. 1937-ben 47 kiadó szoba, 24 közintézmény és 4 szezonális hotel működött hivatalosan a városban. 3 évvel később 11 kiadható szoba, 57 apartman, 2 plusz kocsma, 1 étterem, 3 bentlakásos ház és 6 hotel-re nőtt ez az arány. 1938-ban 10780 turista nyaralt Jesoloban. A 2. világháborút követően Jesolo városa úgy vélte, hogy a turizmusban kell gondolkodniuk. A Jesolo-i Lido(part) felkeltette a velencei befektetők figyelmét és belefektették a pénzüket a Jesolo-i turizmusba és hoteleket, apartmanokat, kemping helyeket, villákat, boltokat, éttermeket és sportlétesítményeket építettek.

Lido di Jesolo, amely pár kilométerre található Velencétől, 15 kilométeres partjával évente több, mint 10 millió turistának ad szállást.

Lido di Jesolo

Lido di Jesolo látnivalói

Jesolo a lagúnának köszönhetően értékes természeti adottságokkal rendelkezik, mely megmutatkozik a növény- és állatvilágban is. Rengeteg ritka növény és állattal találkozhatunk a környéken.

 • Növény- és állatgyűjtemény múzeum  (Museo Civico di Storia Naturale di Jesolo). Több, mint 15 ezer könyv és tárgy ismerteti a lagúna élővilágát.
 • San Mauro templom romjai
 • Torre Caligo(Il Faro di Jesolo): A Sile partján található a világítótorony, melyet azért építettek (1948-1950), hogy a tengerészeket segítsék a navigációban.
 • Aqualandia: Olaszország legnagyobb vízi parkja. A 80 000 m²-en összterületű élményfürdő legismertebb kipróbálni valója a 42 méteres csúszda, mely a világ legmagasabb csúszdája címet is birtokolja.
 • Pista Azzurra –  gokartpálya
 • Golf Club Jesolo – 900 000 m²-es golfpálya
 • NewJesolandia – 50 attrakciós vidámpark
 • Adventure Golf – minigolfpálya

Lido di Jesolo

Fesztiválok és ismertebb Programok Lido di Jesolo-ban

 • Homokszobrászat(Festival internazionale delle sculture di sabbia di Jesolo) : Gondolom kitaláltad hogy a címben szereplő esemény a tengerparti homokkal hozható kapcsolatba. A résztvevőknek homokból kell szobrokat alkotniuk. Minden évben van egy speciális téma, melyhez igazítani kell az elkészítendő művet.
 • Jesolo légi bemutató: Minden augusztusban légi bemutatóé a főszerep
 • Éjszakai Marathon: Júniusban rendezik meg Cavallino-Treporti és Jesolo között az éjszakai futóversenyt
 • Antik vásárok: Júliusban és augusztusban csütörtökönként antik városokba látogathatsz, ha a piazza Brescia vagy a piazzetta Casabianca felé veszed az irányt.
 • Szüreti felvonulás: Szeptember első hétvégéjén rendezik meg az olasz borokat megillető szüreti felvonulást Lido di Jesolo főutcáján

Ha úti célod Lido di Jesolo, akkor pár tuti tipp:

 • Velence csupán 80km-re található a várostól, érdemes egy napot a lagúnák városában eltölteni.
 • Ha vásárolni akarsz, akkor Jesolo keleti része a neked való. Kevesebb bolt van, de az árak is a föld közelében járnak
 • Az étkezést úgy számold, hogy az alap kaja, a Pizza minimum 8 euró és a hozzá tartozó innivaló legalább 3 €. Kávé 2 € felett.