lengyel tengerpart

Lengyel tengerpart

A Balti tenger és vidéke nekünk, magyaroknak egy külön világ. A tenger horizontja, a dűnék látványa, a halászfalvak és városok mind-mind különleges élményt kínálnak a „puszták végtelenjéhez” szokott szemnek.

A Háromváros (Gdansk, Sopot, Gdynia – mint három gyöngyszem) környéke Lengyelország egyik legkedveltebb turisztikai régiója.

Itt található Észak-Európa egyik leglátványosabb, félmillió lakosú Hanza – városa, Gdansk (Danzig). Ma ez az agglomeráció központja, amelynek része Sopot és Gdynia is.

sopot

A városkomplexum a gyönyörű tengerparti sávban húzódik. Gdansk kezdettől fogva az egyik legfontosabb kereskedelmi és kézműves központ volt a Balti-tenger partján. A gdanski kikötő
partján zajlott Lengyelország exportjának 75%-a, amely elsősorban búzát jelentett.

Nyáron az éttermek és kávéházak hangulatos teraszt alakítanak ki, ezért könnyű megfelelő helyet találni, ha útközben megéheztünk vagy megszomjaztunk volna, vagy csak pihenni szeretnénk egyet. A gyönyörű teraszok ékszerboltokhoz vezetnek, amelyek a legszebb borostyánékszereket kínálják.

lengyel tengerpart

 

A balti tengeri nyaralás leginkább a megkövesedett gyantát, azaz a borostyánt juttatja eszünkbe. A tenger hullámai a homokos partra dobják az értékes darabokat, melyek már a római időkben is igen keresettek voltak. Vonzerejüket a mai napig megtartották.

A hiedelem szerint varázsereje az egészség megóvásában segít. Egy biztos: a tengerparti, jódban gazdag levegő élettani hatásai bizonyítottan kedvezőek az emberi szervezetre.