Krk

Krk sziget utazás

A Krk sziget Horvátország egyik leghosszabb partszakasszal rendelkező, legnagyobb és legnépesebb szigete. Krk rendkívül gyönyörű hely, tele van felfedezésre váró látnivalókkal, így nem meglepő, hogy a magyar turisták is szívesen választják ezt a szigetet nyaralásuk helyszíneként, ráadásul ez a gyönyörű hely van legközelebb Magyarországhoz, ha mediterrán szigeten szeretnénk tölteni a jól megérdemelt pihenésünket.

Horvátország legnagyobb szigetére a Tito hídon keresztül juthatunk el, ami már önmagában is élményt jelent a csodálatos panoráma miatt, ráadásul odafelé végig autópálya vezet, így nem kell apróbb utakon zötykölődnünk.

A sziget lakói szívesen látják a turistákat, nyáron rengeteg fergeteges programot kínálnak, sok koncert és fesztivál szórakoztatja az oda látogatókat. A szigeten lehetőség van túrázni, búvárkodni, strandolni, sportolni, felkeresni a gyönyörű kolostorokat és templomokat vagy azok romjait, vagy akár belevethetjük magunkat az éjszakába a szórakozóhelyeken.

Ha Krk szigetére látogatunk, melyik kedvelt települést választhatjuk nyaralásunk célpontjaként?

Krk

Krk város a sziget fővárosa. Ha erre járunk, érdemes megcsodálnunk a reneszánsz szökőkutat, a Tanácsházát, a Kamplin teret, valamint a Székesegyházat is. A városnak több strandja is van, találhatunk kavicsosat is, de akad sziklás fürdőhely is. A város tele van gyönyörű, régi épületekkel, az utcák szűkek, amelyek már magukban egy jellegzetes hangulatot kínálnak. Krk jellegzetes látnivalója a román katedrális és a Frangepán vár is, amelyeket nem szabad kihagynunk, ha arra járunk.

Krk

Punat

Punat, Krk szigetének második legnagyobb, turisták által látogatott települése. Itt található a sziget legnagyobb strandja is, ahol mindenki megtalálja azt a partszakaszt, amit a legjobban kedvel. Itt a víz hőmérséklete egyébként májustól októberig 22 Celsius fok, és a strand is a legnagyobbnak számít Krk szigetén. Lehetőségünk nyílik búvárkodni is, valamint számtalan sportolási lehetőséget is biztosít a város.

Punat

Vrbnik

Vrbnik a sziget keleti részén található és egy igazi mediterrán kisvárosnak mondható. A település egy 48 méter magas sziklaplatón található, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az Adria-tengerre. A településen lehetőség nyílik búvárkodásra, de akár finom borokat is megkóstolhatunk, hiszen Vrbnik igazi bortermelő vidék. Látnivaló a Gradec erőd, ami egykor központi szerepet töltött be a település életébe. Vrbnik tele van szebbnél szebb kápolnákkal, ahol régi imakönyveket is megcsodálhatunk kiállítva. A várost két kapun keresztül lehet megközelíteni: a kis és a nagy kapun át, amelyek mellett gyönyörű épületek húzódnak.

Vrbnik

Silo

Silo egy apró falu, ami remek hely a pihenésre. A környék rettentően gyönyörű, a tenger kristálytiszta, ás látnivalókból sincsen hiány. Itt is más településekhez hasonlóan találhatunk kavicsos vagy homokos, de akár még betonos strandokat is. A strandon több eldugott öböl van, ahol lehetőség nyílik napozni vagy a gyerekeknek játszani. A hely rendkívül gyönyörű, habár nem túl felkapott, ide tényleg azok látogatnak, akik valódi pihenésre vágynak.
A környék látnivalói közé tartozik a dobrjnji ótemplom és a cseppkőbarlang is.

Silo

Baška

Baška rendkívül híres város, itt található ugyanis a Baskai kőtábla másolata, amelyen egy 1100-as években íródott szöveg olvasható. Itt is két kilométer hosszan találhatunk strandokat, így megint nem kell messzire menni, ha lubickolni vágyunk. A települést szőlőskertek veszik körül, ami igazán lenyűgöző látványt nyújt a turistáknak. A környéken számos régi kolostort és templomot tudunk megtekinteni, és ha arra járunk, ne hagyjuk ki a Baskai kőtáblát sem.

Baska

Njivice

Njivice szintén igazán nyugodt helynek számít, de hiába nem olyan nagy a turistaforgalom, a tenger tiszta és a táj is elképesztően gyönyörű. A strand mellett ráadásul egy sétány található tele fákkal, így ha nagyon melegünk van, elbújhatunk a hűsítő fák árnyékába a napsugarak elől.

Njivice

Omišalj

Omišaljban járva rengeteg templomot és kápolnát tudunk felfedezni, valamint igazi mediterrán hangulatot árasztanak a szűk utcák, amelyeken sétálhatunk. Egy hosszú sétány fut a part mentén, amely segítségével eljuthatunk például a Dubec-parkba, ahol sok kilátó van, így magasról is megszemlélhetjük a csodálatos tájat.

omisalj

Malinska

Malinska olyan hely, ahol nem csak az idősebb, de a fiatalabb korosztály is megtalálja magának a programot, ugyanis itt található a sziget két legnagyobb discoja. A hely arra is tökéletesen alkalmas, hogy kisgyermekünket is magunkkal vigyük a nyaralásra, hiszen itt a víz sekély és nem mélyül hamar, így ideális úti célt szolgál kisgyermekes családoknak. Megtekinthetünk továbbá számos kolostort, templomot, részt vehetünk koncerteken, valamint megcsodálhatjuk a kikötőt is.

Malinska

Čižići

Čižići strandjára olyanok látogassanak el elsősorban, akiknek reumás betegségük van, ugyanis itt fekete gyógyiszap található, amit magunkra kenve a panaszaink csökkenhetek. A víz sekély, így jó sokat kell gyalogolnunk, hogy nyakig ellepjen minket a víz. Több túravonal is indul innen, így eljuthatunk például a gyönyörű Biserujka cseppkőbarlanghoz is, amely elnyeri mindenkinek a tetszését. A barlang 110 méter hosszú és megközelítőleg 10-13 fok a hőmérséklet benne. A csodálatos látványt fokozza a kivilágítás is.

cizici