krk sziget nyaralás

Krk sziget nyaralás

Krk sziget Magyarországhoz legközelebb fekvő mediterrán hangulatú sziget. Magyarországról könnyen és jól megközelíthető. Alig 5 és fél, 6 óra utazással egy igazi mélykék vízű tengarparton találhatjuk magunkat. Akik az első horvátországi nyaralásukat tervezik, azoknak tökéletes választás a Krk, vagy az egyel lejjebb található Rab sziget.

Krk szigetre egy másfél kilométer hosszú hídon keresztül hajtva lehet bejutni. Az átkelésért 30 kunát kell fizetni. A hídon egy-egy sávban halad a forgalom. Az autósáv jó széles, a sáv mellett egy jó fél méternyi út van, gyalogos járdasáv és magas kerítés, így nem kell félni a hídon való áthajtástól, nem annyira félelmetes, mint ahogy a híd kinéz. A szigetre bevezető út halad tovább a központi településig Krk városig. Krk várostól tovább tart a főút egészen Baskáig. Krk sziget Valbiska településéről lehet autóskomppal átkelni a Cres szigetre.

krk sziget nyaralás

Krk sziget tökéletesen alkalmas nyaralásra, pihenésre. Krk város – és szinte az egész sziget fontosabb települései – körül jól kiépített kerékpárutak vannak. A kerékpározáson túl számos hajós kirándulásra fizethetünk be, de ha többet is rászánunk a hajózásra, akkor Punat városkában hajót és hajóskapitányt is bérelhetünk.

Krk város

Krk város egy nagy öböl (a Krk-öböl) északi felén fekszik. Érdemes végigsétálni Krk óvárosán és kikötői sétányán. Ha Krk városában járunk mindenképpen nézzük meg a Frangepán várat. Innen irányította egykoron a Frangepán-család környékbeli birtokait.

Krken több búváriskolát és búvárbázist találunk. Aki szeretné, itt kipróbálhatja ezt a rejtélyes sportot. Krk városhatárában egy kisebb vízipark működik. Itt szörfözhetünk, jetskyizhetünk vagy kajakot bérelhetünk és úgy járhatjuk be a környéket.

krk város nyaralás

Baska

Baska Krk sziget déli végén egy hatalmas öbölben fekszik. Tulajdonképpen Baska Krk legnépszerűbb strandja. A városkában 3-4 házsor található, előttük egy éttermi sor, az étkezdék előtt, pedig egy másfél kilométer hosszú aprókavicsos tengerpart. A baskai strand minden fürdőző igényét kielégíti. Önfeledten napozhatunk, nagy hullámok vannak, a part viszont lassan mélyül így kisgyerekes családoknak is ideális választás.

Baska nemcsak tengerpartjáról híres, itt található ugyanis a horvát nyelv egyik legrégebbi írásos emléke a Baskai kőtábla. Nyaralásunk során érdemes felkeresni a kőtábla másolatát a helyi múzeumban.

Baska Krk nyaralás

Stara Baska

Stara Baska (Ó Baska, avagy Régi Baska) Punat településről érhető el. Stara Baska tulajdonképpen csupán néhány házból álló falucska egy kopár kőszakadék alján. A kikötőjében csupán néhány kis hajócska fér el. Stara Baska azonban nem erről híres, hanem a faluba levezető autóút mentén található csodálatos öbleiről.

Ha a Krk szigeten nyaralunk, akkor érdemes elkocsikázni ide. Ha szerencsék van és korán érkezünk, akkor az autóút mellett találunk szabad parkolóhelyet és csobbanhatunk is egyet az egyik festői öbölben. 🙂

Stara Baska Krk nyaralás

Vrbnik

A Krk szigeti nyaralási látványosságok sorát Vrbnikkel folytatjuk. Szinte hihetetlen, de ezt az eredeti szépségében megmaradt középkori városkát bárki saját maga, könnyedén felfedezheti. Ahogy Krk szigeti leírásunk elején említettük a sziget 5-6 órányi autóúttal elérhető. Pontosan ez vonatkozik Vrbnik falucskára is: fél napos autóúttal egy ilyen szép helyen találhatjuk magunkat, így egy őszi vagy tavaszi hétvégét nyugodtan ide szervezhetünk.

Vrbnik egy óriási sziklatömbre épült, a település másik felén nagy szakadék van a tenger felé. A falucska Krk sziget keleti felén, a szárazfölddel szemben található. Vrbnik környékén füge és szőlő ültetvények vannak, így a falucskában sok helyen árulnak helyi fügét és borokat.

Vrbnik Krk nyaralás