Óföldeák római katolikus templom

Középkori templomok Magyarországon

Árpád-kori építészeti emlékeinkből jobbára csak a templomok maradtak fenn, ezek közül azonban jó néhány csodálatos remekművet érdemes végiglátogatni, melyekből a 12 kedvencünket ajánljuk most Szatmár-Beregtől Velemérig.

Csaroda református templom

A szatmár-beregi Középkori Templomok Útjának egyik értékes állomása a csarodai templom, mely a XIII. században épült, s a román kor, a gótika és a barokk jegyeit arányosan őrzi. Kecses huszártornya a román kori magyar templomépítészet szép példája. A templom belsejét a restauráláskor feltárt – többek között János és Pál apostolokat ábrázoló – gyönyörű középkori freskók díszítik.

Csaroda református templom

Nagybörzsöny Szent István római katolikus templom

A Dunakanyar legészakibb részén található kis börzsönyi falucska télen is csodaszép úti cél, melynek ékessége a XIII. századi Szent István templom ikerablakos, kecses tornyával és erőteljes formáival. A településen emellett egy vízimalmot és kisvasutat is találunk, s nagyszerű kiindulási pontja a bakancsos túráknak.

Nagybörzsöny Szent István templom

Buzsák Fehér Mária római katolikus kápolna

A Balatontól nem messze, csupán 15 km-re áll Buzsák határán túl a piros cseréptetős, fehérre meszelt kápolna, formás félköríves szentélyével.

Buzsák Fehér Mária római katolikus kápolna

Velemér Szentháromság református templom

8 szögletű szentélyével abszolút különleges a hazai templomok sokaságában a veleméri református templom, mely az Őrségi Nemzeti Park területén, a Papréten emelkedik ki a fák koronái közül. A templom másik különlegessége az egész templombelsőt borító freskó, melyet Aquila János festett 1378-ban.

Velemér Szentháromság református templom

Nógrádsáp római katolikus templom

Ez a XIV. századi gótikus erődtemplom sokszögletű tornyával Hollókő Ófalujának közelében fekszik, s minden bizonnyal megéri a kitérőt, ha ezen a világörökségi helyszínen járunk, hiszen a Palócföld építészetének egy szép és eredeti példáját láthatjuk benne.

Nógrádsáp római katolikus templom

Gyöngyöspata Kisboldogasszony római katolikus templom

Bár aprócska, s ablakai is lőrésszerűek a XII. században épült nógrádi templomnak, belül egy igazi ritkaságot őriz. A gótikus architektúrájú szentélyében hazánkban egyedülálló, de Európában is ritkán látható Jessze-fa oltárja Jézus családfáját ábrázolja.

Gyöngyöspata Kisboldogasszony római katolikus templom

Pécs-Málom római katolikus templom

Málom mára Pécs egy városrésze lett, melynek nevezetessége a Malom-völgyi arborétum és az azonos nevű tó, valamint természetesen az Árpád-kori templom. A máli téglaberakásos, félköríves XII. századi templomot gótikus, majd a barokk stílusban is bővítették, jellegzetes tornyát pedig a XIX. században építették hozzá. A templom belsejében egyedi falfestményeket tártak fel.

Pécs-Málom római katolikus templom

Óföldeák római katolikus templom

Árokkal és kerítéssel is körbevették az Árpád-kori gótikus erődtemplomot Óföldeákon, melyet egy szép fahídon tudunk csak megközelíteni. Szegedtől mindössze 30 km-es útra esik az óföldeáki templom, ami különleges hangulata miatt minden évszakban megéri a látogatást.

Óföldeák római katolikus templom

Pápoc római katolikus templom

A Rába mentén Szent István korából származó vasi apró falvak sorából egy Pápoc, aminek különlegességét az Árpád-kori körtemplom jelenti. A templom mára egybeépült az Ágoston-rendiek 1360-ban alapított kolostorával. Ebben a román kori eredetéhez képes kecsesnek mondható templombelsőben három oltárfülke látható, boltíves bélletes bejárata is igazán ékes, melyet oszlopokkal és szépen faragott oszlopfőkkel díszítettek.

Pápoc római katolikus templom

Lónya református templom

A Tiszaháton – szintén a szatmár-beregi Középkori Templomok Útjának részét képező – lónyai templomot állítólag Bánk bán építtette a XIII. században. A térség középkori református templomaihoz hasonlóan szép népi motívumok díszítik a belső teret, s külön érdemes kiemelni a faragott szószékkoronáját ( a szószék fölötti míves dísz) is. A környék legszebbjének kiáltották ki fából készült harangtornyát is.

Lónya református templom

Szentkirályszabadja római katolikus templom

Egészen véres történelmi pillanat kapcsolódik a Veszprém megyei településhez és a XIII. században épült templomhoz. A későbbi templomdombon lelte ugyanis ismert kimenetelű halálát Koppány. A román, majd gótikus stílusban átépített templom szabályos és erőteljes szerkezetű, tornya határozott, szentélye pedig félköríves. A településen egy hírhedt szellemházat is láthatunk, 10 percnyire pedig ott a Balaton, úgyhogy mindenképpen megér egy látogatást.

Szentkirályszabadja római katolikus templom

Kallósd római katolikus templom

A zalai borvidéken megbújó, száznál is kevesebb lakosú falu temetőjében található a tájat uraló Árpád-kori körtemplom. Egészen szokatlan, inkább mesebeli külseje van a kallósdi templomnak! Függőlegesen bordák (lizénák) tagolják, kelet felől, mint mini önmaga, egy félköríves apszis kapcsolódik az épülethez. A templom teteje pedig kúpos és harang alakú.

Kallósd római katolikus templom

Lébény Szent Jakab apostol római katolikus plébániatemplom

Monumentális és méltóságteljes a lébényi monostor, mely hazánk kiemelkedően jelentős, 800 éves műemléke. Pedig Győrtől félórányi autóútra sincs a faragott kövekből épült román kori építészeti gyöngyszem.

Lébényi templom