Körmend Batthyány-Strattmann-várkastély

Körmend Batthyány-Strattmann-várkastély

A mai kastély helyén álló első, erődített épület említése 1459-bõl származik, és a 16. században négy, kör alakú saroktorony által meghatározott négyszög alaprajzú vár állt itt.

A 17. század során többször átépítették, legjelentősebb építkezés 1650 körül folyt, amikor a kor kiváló olasz hadmérnökének Filiberto Lucchesének a tervei alapján új szárnyak épültek a sarokbástyák közé.

A középkori várkastély barokk palotává formálása az 1730-1740-es években történt, Donato Felice de Allio császári és királyi építész tervei alapján, megtartva a sarokbástyák által meghatározott alaprajzi adottságot, déli oldalon pedig melléképületekkel zárt elõudvart kialakítva.

1799-1810 között klasszicista szellemben újjáformálják a kastélyt, amely elsősorban a homlokzatokat és a tetőt érintette.

Az épület képe azóta csak az 1960-as években történt helyreállításkor változott, amikor középkori részleteket tártak fel és mutattak be a homlokzatokon. A Batthyány család 1764 óta Batthyány-Strattmann
hercegi címmel 1606-tól közel 350 évig volt kizárólagos birtokosa a településnek.

A körmendi kastély a család hatalmas értéket képviselő, a kortársak által nagyra értékelt gyűjteményeinek is helyet adott. Az orosz dúlástól a könyvtár és a levéltár jórészét sikerült megmenteni, de a műgyűjteménynek csak a töredéke maradt fenn. Az épület belső tereit pedig az iskolai, kollégiumi használat miatti átalakítások, födémcserék stb. rombolták 1992-ig.

Fotó: muzeumkormend.hu