matera puglia

Kirándulások Bariból: Polignano a Mare, Altamura, Matera, Egnazia

Dél-Olaszország számtalan lehetőséget, különleges turisztikai látnivalót kínál. Puglia régióban olyan nevezetességek találhatók, mint az ősi materai barlanglakás komplexum, amely világörökségi helyszín, vagy a képeslapra illő Polignano a Mare. A települések Bariból akár tömegközlekedéssel is rövid idő alatt érhetőek el. Ráadásul fekvése miatt jóval hosszabban- késő tavasztól- őszig élvezhető ki a környék csodálatos tengerpartja.

Puglia régió felfedezése

Az olasz csizma sarkában fekvő Puglia tartomány habár nem vethető össze a legfelkapottabb északon lévő városokkal, de kedvező időjárása és turisztikai látványosságai miatt egyre népszerűbb úti célpont. Dél-Olasz országban a tenger és a levegő hőmérséklete még késő ősszel is kellemes, ezért jó alternatíva akár egy hosszabb hétvégi kiruccanásra. A régió különböző településeire több vonat-típussal lehet közlekedni, amelyek mindegyike a megáll Bari Centrale megállójában.

Polignano a Mare

A sziklára épült városka közvetlen a tenger mellett található Baritól alig harminc kilométerre. Nemcsak a természeti látnivalók, hanem városképe miatt is érdemes felkeresni a hamisítatlan dél-olasz városkát. Kis óvárossal rendelkezik, de szemet gyönyörködtető a sziklafal mellett lévő hófehér falu házainak tömege. Megjelenésében igen hasonlít a másik „fehér” jelzővel illetett környékbeli városkára Monopolira, habár az utóbbi kevésbé felkapott, ezért nyugalmasabb. A település akár vonattal is elérhető Bariból, a menetidő a Trenitalia vonattal kevesebb, mint fél óra. Az adrenalin élményre vágyók hajóval és tengeri kajakkal vághatnak bele Polignano a Mare barlangok és a barlangokat övező kis öblök felfedezésébe.

Polignano a Mare

Matera

Matera a világ egyik legrégebbi városa, szintén a Murgia fennsíkon található, de Basilicata tartományban. A sziklába vájt barlang komplexumok, a Sassi di Matera része az UNESCO Világörökségének. Jelentős részükben ma már hotelek, éttermek és kávézók működnek. A település számos bibliai témájú film forgatási helyszíneként vált ismertté. Történelme a paleolitikum idejébe nyúlik vissza. Összesen 60 barlangtemplom, 20 épített templom, valamint több mint 3000 lakás található, amelyből 665 lakásnak a bejárata az utca szintje alatt nyílik. Az épületek mellett a ciszternák is láthatók, amely a lakók ivóvíz ellátását biztosította. A barlanglakásokban egészen a 20. század közepéig éltek a helyi lakosok. A Sasso Caveoso a középkori városmagtól a Civitá-tól délre találhatók, lakatlan barlangjaiból egy lakást teljesen rendbe hoztak, a sassókban zajló 20. századi életviszonyok szemléltetésére. A város 2019-ben Európa egyik Kulturális Fővárosa volt, a neves turisztika attrakció könnyen megközelíthető Bariból közvetlenül autóbusszal.

Matera

Egnazia

Egnazia egy ősi város Baritól dél-keleti irányba, nevezetes arról, hogy i.e.13. században bronzkori népek telepedtek le, majd i.e.3. században római településsé vált. A régészeti terület három részből áll (a város, a Nekropolisz, Akropolisz) az eredeti telepesek által épített falak, és a görög, majd római kori civilizáció maradványai is megtekinthetők. A rómaiak idején a város nagy jelentőségű volt, hiszen kikötőjéből vezetett a Traiana út a birodalom különböző szegleteibe.

Egnazia

Altamura

A Murgia fennsíkon található Baritól délre a hangulatos kisváros, amelynek érdekessége, hogy részben még mindig a régi falak veszik körül. Altamura fő nevezettsége az 1231-ben épült székesegyház, amelynek fő homlokzata gyönyörűen faragott díszítéssel rendelkezik, de a kapuja is látványos, a régió egyik legbonyolultabb faragású kapuja. A 14. századi hatalmas földrengés után jelentős újjáépítésre volt szükség.

Altamura

Bari SzállásBooking.com