Kilimandzsáró

Kenya

Fehér homokos tengerpart, érintetlen növényzet, meleg szellő, egzotikus állatok, felhőkarcolók és modern bevásárlóközpontok. Kenyában találjuk mindezt, ahol aprócska tavakkal szabdalt végtelen síkságokon szelhetünk át, s az óriási tea- és kávéültetvények elhagyása után, vár ránk a végtelen szafari.

Afrika, az Afrika!

Az iszlám, a hindu és a keresztény kultúra érdekesen ötvöződik itt, ebben a Magyarországnál hatszor nagyobb országban.  Az egész évben meleg Kenya talán a világ legtöbb természeti látnivalóját nyújtja számunkra. A szép tájak, az állatok és növények szerelmesei igazi paradicsomba lépnek itt. Szabadon találkozhatunk ugyanis azokkal az állatokkal, melyeket korábban csak a tévében, vagy az állatkertben csodáltunk meg. Aki először látogat Kenyába, biztos lehet benne, hogy elvarázsolja ez a hangulatos ország. Térképezzük fel egy kicsit a szamburuk földjét!

Az országban a legnagyobb gondot a növekvő népszaporulat okozza. Emberek tömegei vándoroltak a mára már rendkívül zsúfolt városokba a jobb megélhetés érdekében. A hagyományos törzsi falvak azonban a mai napig megtalálhatóak, noha jóval kisebb számban, mint az ezt megelőző időkben.

Nairobi, utunk első állomása, egy igazán nyüzsgő fiatal nagyváros. A legnépesebb város Kelet-Afrikában, melyet a Mombasa-Uganda vasútvonal építői alapítottak. Virágzik itt a mezőgazdaság, hatalmas kávé és teaültetvényeket találunk itt, jelentős az ananász, tej, hús, és gabona feldolgozás. A piacokon a helyi portékák mellett bőrárukat, bútorokat, ruházati termékeket találunk. Napjainkban abszolút elsőrangú város vált belőle, melynek üzleteiben szinte minden beszerezhető. A legtöbb helyen elfogadják a hitelkártyákat is. Célszerű az elővigyázatosság, hiszen a bűnözés is virágzik Nairobi utcáin. Rendkívül nagy szélsőségek vannak itt, hiszen a város lakóinak nagy része óriási nyomorban, vagy szegénységben él, ahol valóban omladozó falú épületekben laknak a helybéliek.

Mombasa Kenya második legnagyobb városa, mely a mai napig jelentős kereskedelmi csomópontnak számít. A legtöbb ember a turizmusból él itt. Meseszép tengerpartja, csodás hoteljei számtalan turistát vonzanak évről évre.

Kenyába látogatva kihagyhatatlan programnak ígérkezik a híres szafari. A turistákat kisbuszokon szállítják az érintetlen szavannák területére, ahol természetes élőhelyükön gyönyörködhetünk az állatokban. Kenyában gyakorlatilag minden egzotikus állatfaj megtalálható. Megelevenednek előttünk a vadonról látott filmek, elképzelések. Gnú-és zebracsordák, illetve zsiráfok közt haladunk el, miközben szabadon kószálnak itt a gepárdok és oroszlánok. A tapasztalatlan utazók számára a szafari veszélyt is jelenthet, így érdemes feltétlenül szervezett túrát választanunk. Táborozzunk a közelben éjszaka, és hallgassuk a tűz mellől az állatok éjszakai énekét, ez biztos felejthetetlen élménnyel gazdagít majd bennünket.

Kenya egy varázslatos ország, ahol már alig érezhető a gyarmati múlt. Az itt élők rendkívül barátságosak és segítőkészek. Rengeteg gyermek szaladgál itt, akiket ha mindennapi életükről kérdezünk, örömmel válaszolnak majd nekünk. Ha egy igazán kedves mosolyra vágyunk, akkor tanuljuk meg a jambo köszöntést. Engedjük hát át magunkat az egzotikumnak és fedezzük fel Afrika gyöngyszemét, a varázslatos Kenyát, amitől garantáltan nehezen búcsúzunk majd el!