Írottkő Natúrpark

Írottkő Natúrpark

Az Írottkő Natúrpark a nyugat-dunántúli régióban, Vas megyében helyezkedik el. Nevét a Dunántúl legmagasabb pontjáról, a magyar-osztrák határon lévő 883 méter magas Írottkő hegycsúcsról kapta.

A natúrpark fontos vonzereje a szemet gyönyörködtető táj, amely tizenöt települést foglal magába. Az erdő borította hegyoldalakat ligetes gyümölcsösök és szőlőültetvények szegélyezik. A tájkép meghatározó eleme a Kőszegi-hegység, a Kálvária, az Ó-ház tető, az Írottkő-hegycsúcs, valamint a Szent Vid kápolna.

A Natúrpark területén országos és helyi jelentőségű védett területek, források, patak menti rétek, famatuzsálemek és parkok teszik változatossá a tájat. A Natúrpark központja a történelmi kisváros, Kőszeg, melynek városmagja a nemzeti örökség része. Műemléki épületei, a középkori időket idéző városszerkezete, templomai, polgárházai, ódon városfalai az örök értékek őrzői. A kőszegi borászat hagyományai szinte egyidősek a várossal, a Szőlő Jövésnek Könyve Európa hírű kultúrtörténeti érték.

A Natúrpark településeinek története a régmúltba vezet vissza: a Szent Vid hegyet már háromezer éve a késő bronzkorban is lakták, a római kori és avarkori maradványokkal több helyütt találkozhatunk. A Natúrpark területén a nemzetiségi kultúrának is meghatározó szerepe van: ma németek, horvátok élnek itt és őrzik hagyományaikat, kultúrájukat.

A Natúrpark területén Természetvédelmi Látogatóközpont és erdei iskola működik, valamint 10 tanösvény mutatja be a természet különböző dimenzióit (madár- és növényvilág, kőzetek, források, települések). A Jurisics-vár tövében van a Gyógy- és Fűszernövénykert, valamint a Natúrbolt, ahol a Natúrpark kézműves termékeinek teljes palettája megtalálható.