Ipolytarnóci Ősmaradványok

Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület

Cápafogakkal hintett tengerparti föveny, szubtrópusi erdő hatalmas, megkövesedett fái, egzotikus növénylenyomatok, ősvilági szörnyek lábnyomai, a vulkáni tufa áradatában összesült maradványok eredeti helyzetükben, a falu határában – ez az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület.

A feltárt cápafogak és rája maradványok ékes bizonyítékai annak, hogy hajdan itt hullámzott a Paratethys-tenger. A tenger visszahúzódik, avagy a terület kiemelkedik, szárazulattá válik. Az ősi folyópart iszapjában ősvilági szörnyek nyoma marad hátra.

Eddig 11 gerinces állatfaj több mint háromezer lábnyomát sikerült beazonosítani. A legnagyobb ragadozó a medvekutya, a leggyakrabban pedig az ős orrszarvú nyomai fedezhetők fel. Az állatoknak trópusi-szubtrópusi esőerdő adott otthont – erről több mint 15 ezer levél-lenyomat tanúskodik. A területen megtalált közel 100 m hosszúságú és 8 m kerületű megkövesült fa a világ legnagyobb ismert megkövesedett pinusféléje.

A terület 23-17 millió éves képződményeinek változatos kövületeit az őskörnyezetet elpusztító, ám egyúttal konzerváló vulkáni katasztrófának köszönhetjük. Az ősi tenger fenekétől – szubtrópusi esőerdőn keresztül – a vulkánok tetejéig ívelő geológiai tanösvényen fantasztikus időutazásban lehet része a látogatónak.

A tökéletes hatás kedvéért háromdimenziós filmen elevenedik meg az Ősvilág. A látványhoz mozgás is párosul; mozgó székek repítik a nézőt a miocén korba.

A terület tanösvény hálózatát kőzetparki, biológiai és kőszikla ösvények egészítik ki, amelyek bejárása egész napos program a természetkedvelőknek.

A látogatót a bükkábrányi lignitbányából kimentett 7 millió éves ősfák fogadják. Gondos konzerválást követően a fák fölé védőtetőt építettek.

Honlap:  osmaradvanyok.hu