szauna

Hogyan szaunázzunk?

Szinte minden wellness hotelben és strand élvezhetjük a szauna hatásait, érdemes megismerni hogyan is szaunázzunk. A szaunázási szokásokra vonatkozóan nincsenek merev szabályok. Néhány olyan általános, és mindenképpen tiszteletben tartandó szaunázási alapszabályt azonban összegyűjtöttünk, melyeknek figyelembevétele mindenki számára alapvető fontosságú. A szabályok többnyire a közösségi szaunák használatára vonatkoznak, hiszen otthonunkban sokkal szabadabban élvezhetjük a szaunázás nyújtotta relaxációt és felfrissülést.

szauna

Néhány szaunázási szabály, alapelv:

 • Csak akkor szaunázzunk, ha ehhez megfelelő idő áll rendelkezésünkre, hiszen a szauna a relaxáció, a teljes testi-lelki kikapcsolódás helye, ehhez pedig idő kell.- A szaunában nem szokás sem enni, sem inni, és hangoskodni. A szauna a csend és a meditáció helye.
 • Szaunázás előtt nem célszerű sokat enni vagy inni. Szaunázás után viszont feltétlenül pótolnunk kell az elvesztett folyadékmennyiséget.
 • Szaunázás előtt célszerű lezuhanyozni. Ez különösen a közösségi szaunák esetében fontos. Zuhanyozás után törölközzünk szárazra.
 • Ha van rá lehetőség, ruhátlanul szaunázzunk.
 • Lázasan, betegen soha ne használjunk szaunát! Megelőzésre azonban mindenkinek javolt a szaunázás.
 • Közösségi szaunákban a padra mindig terítsünk egy kis törölközőt, arra is figyelve, hogy mindig ugyanazt a felét használjuk.
 • Szaunázáskor ne használjunk ékszereket, mert felforrósodva égethetik a bőrt
 • Akkor megfelelő a páratartalom a szaunában, ha nyitott szájjal történő levegővételkor nem kellemetlenül égető a szájban a levegő.
 • Ha a levegő cirkulálása nem megfelelő, a szaunázás fáradttá tesz, ezért nagyon fontos, hogy elegendő beáramló friss levegő jusson a szaunába.
 • Közösségi szaunában mindig kérdezzük meg a többieket, hogy nem zavarja-e őket, ha vizet, vagy illóolaj-keveréket locsolunk a kövekre?
 • Soha ne tisztán csak illóolajat csepegtessünk a kövekre, hanem mindig vízzel keverve, mert tüzet okozhat. Általános mennyiség: néhány csepp egy kanál vízben.
 • 2-3 percenként 1-1 kanál víz kövekre locsolása az általános, de ez függ a szauna hőmérsékletétől is. Minél magasabb a hőfok, annál szárazabb belső levegő az ideális, és fordítva.
 • Mielőtt kimegyünk a szaunakabinból, üljünk fel, hogy testünk vérkeringése ismét alkalmazkodni tudjon a függőleges helyzethez. Ehhez elég 1-2 perc is.

szauna

A szauna hőmérséklete és páratartalma

Az ajánlott hőmérséklet fejmagasságban: 75-90 fok (idősebbeknek és kezdőknek 75-80 fok ajánlott). A szaunázás közbeni legmagasabb páratartalom: 100 fokon 9 %, 75 fokon pedig 22 %. Szaunázáskor az első 3-5 perc után locsoljunk 1-2 kanál vizet a kövekre, majd ezt 2-3 percenként ismételjük meg. A kabin levegőjének pára- és iontartalma így megnövekszik, és ez rendkívül nyugtatólag hat az idegrendszerre. (Legtöbben elfelejtik kalibrálni saját szaunájukban a páratartalom mérőt, ezért az hamis értékeket mutat. Mintegy másfél órai száraz kb. 90 C fokra történő felfűtés esetén a műszernek 12 % -os relatív páratartalmat kellene mutatnia. Ha ettől eltér, akkor a műszert a falról leakasztva, hátul egy kis méretű csavarhúzó segítségével 12 % -os értékre kell beállítani a mutatót, így később mindig a helyes értéket fogja jelezni).

Mennyi ideig szaunázzunk?

8-12 perces benntartózkodás után 5-10 perces hűlési fázissal szakítsuk meg a szaunázást. Erre a célra egy hidegvizes zuhanyozás és/vagy üldögélés a szabadlevegőn(télen is!), vagy megmártózás egy merülődézsában, fürdés tóban, medencében, hempergés a hóban, a merészebbeknek és edzettebbeknek pedig a téli “lék-úszás” is lehetséges. A “Ki bírja legtovább, vagy a legmagasabb hőmérsékletet ?” virtuskodást, versengést kerüljük!

szauna

Nyírfavirgács használata

Nyírfacsokrot nyáron magunk is készíthetünk, vagy beszerezhetjük piacon. A nyírfa friss leveles hajtásait vágjuk le csokor készítésekor. Nyírfában szegényebb országokban más fa ágával is helyettesítik, de a nyírfa a legjobb. Használata során (egymás testét ezzel veregetve) fokozódik vérkeringésünk, és sajátos illatot is biztosít. Egyetlen hátránya, hogy a lehulló levelek könnyen tapadnak a fához és a kerámia járólapokra, ezért nehéz őket feltakarítani. Ez főleg a közösségi szaunák esetében probléma. Helyette nyírfalevél kivonatot is alkalmazhatunk, melyet vízzel keverve a kályha köveire kell locsolni. A nyírfalevél kivonat fiziológiai és hangulati hatása egy dörzskesztyűvel, vagy szaunakefével kombinálva hasonló a nyírfavirgácséhoz.

Szaunázás után

A hideg vizes medencébe merülést megelőzően mossuk le magunkról az izzadságot! Az utolsó zuhanyozást mindig melegvízzel végezzük, hogy kitágult pórusaink ne húzódjanak össze, amely kellemetlen utóizzadást vált ki. Gondosan szárítkozzunk meg! A szaunázás befejeztével tisztán hagyjuk hátra a következő szaunázó részére a kabint. Ha forró a kabin, a legegyszerűbb módja a felszárításnak, ha egy darabig csukva tartjuk az ajtót. A végén mindenképpen nyissuk ki az ajtót (vagy az ablakot is ha van) és hagyjuk tökéletesen kiszellőzni a kabint. Szaunázás után a férfiak részére egy speciális lehetőség kínálkozik: a különlegesen sima borotválkozás, ugyanis a pórusok a nagy meleg hatására erősen kitágulnak. A szaunázás közben elveszített víz- és sómennyiséget minél hamarabb pótoljuk!