Gyönk, Magyary-Kossa-kúria

Gyönk, Magyary-Kossa-kúria

A 19. század elején épült a téglalap alaprajzú,egyemeletes, kéttraktusos, klasszicizáló-késő barokk kúria, melyen a 20. században kisebb-nagyobb átalakításokat végeztek.

Főhomlokzata 11, oldalhomlokzata 2 tengelyes, a földszint és az emelet ablakkiosztása megegyezik egymással. Főhomlokzatának öttengelyes középrészén egy-egy süttői márvány-keretezésű ajtó nyílik. A főhomlokzat két szélén lévő háromtengelyes részt egy-egy, a falsíkból alig kiemelkedő óriáspilaszter tagolja. Ugyanitt az egyenes záródású ablakok felett vakolatból kialakított félköríves lunettákat helyeztek el.

Az emeleti részen az egyenes záródású ablakok fölött egyenes záradékú szemöldökpárkányok találhatók. A folyosó és az emeletre vezető kétkarú lépcső fokait süttői márvánnyal borították.

A 19. század közepén készülhetett a több helyiségben meglévő, másutt azonban a 20. századi átalakítások során átfestett díszítőfestés. Az emeleti nagyteremben klasszicista stílusú, festett álarchitektúra díszíti a falakat.

A 20. századi átalakítások során a telken lévő majorsági épületeket elbontották. A háború után a helyi termelőszövetkezet vette használatba a kúriát.

 

Elérhetőség:

Magyary-Kossa-kúria

Gyönk, Táncsics Mihály u. 470.