görögország vitorlázás

Görögország vitorlázás: A görög szigetvilág felfedezése vitorlázva

Számos oka van annak, hogy a görög szigetek a legfelkapottabb célpontjai a vitorlázás és a tenger szerelmeseinek. Vadregényes öblök, történelmi városok, homokos tengerpart és lakatlan szigetek varázslatos világa miatt igen kedvelt, ráadásul a hosszú vitorlás szezon sokakat ösztönöz az utazásra a bejárására.

A mediterrán országban igen hosszú nagyjából kilenc hónapig tartó vitorlás szezon van, egészen márciustól novemberig kiváló feltételek állnak a tengeri útra vállalkozóknak. Az állandóan fújó szél, a térség sokszínűsége, és az elképesztő látnivalók miatt népszerűsége vetekszik az Adriával. A szélirány a nyári hónapokban a meltemi, majd ezt követően a déli szél, a sirokkó a jellemző. A nyári 35 Celsius fok körüli hőséget jelentősen mérsékli a szél, és ahogy haladunk déli irányba, annál magasabb víz és hőmérsékleti értékkel találkozhatunk.

A meltemi idején a népszerű utak közé sorolható az Athén-Rodosz, vagy Paros szakasz, de Mykonos irányába is sokan hajóznak.

Igaz a horvát tengerpart elérése jóval egyszerűbb, ezért sokan érkeznek repülővel Athénba, ahová azért kedvező áron is vásárolhatunk repülőjegyet. Görögország hatalmas, a tapasztaltak szerint vizeinek és szigeteinek bejárásához évek sora szükséges. A vitorlázók általában hat fő régiója között közlekednek.

vitorlázás görögország

Jón-tengeri szigetek

A legnépszerűbb a Jón-tengeri szigetek, amelyek közé olyan jól ismert szigetek tartoznak, mint Zakinthos, Kefalónia, Lefkas, Korfu, Paxos. Ezek mindegyike különleges látnivalót kínál, de Korfu és Zakinthos több napos tartózkodásra is ideális, érdemes akár autót, motort bérelni, és az építményekben és természeti látványosságaiban gyönyörködni.

Kükládok- szigetcsoport és Kréta

Az Égei-tenger közepén található a Kükládok-szigetcsoportja, a 21 nagyobb 20 kisebb közé olyan híres szigetek tartoznak ide, mint a Mykonos, Santorini, vagy Naxos szigete. A tipikus vakító fehérre meszelt, kék kupolás házak, a háttérben sorakozó szélmalmok, és a varázslatos naplemente az, amely a világ legfelkapottabb turista célpontjává teszi. A Kükládokat közvetlen repülőjárattal is megközelíthetjük Santorini repülőterén keresztül.