Girona

Girona

Girona hozzávetőlegesen ezer éves történelmével várja látogatóit. Közel a Costa Brava, ez még csábítóbb a látogatók számára. Ősi és modern városrészei furcsa kontrasztot alkotnak. A városfalakat még a rómaiak építették, tekintve, hogy fontos állomás volt a város a kereskedelmi utakon, ezek a falak Gironát több száz évig megóvták a támadásoktól.

Girona látnivalók

A falak egy része ma is megvan, végig lehet rajta sétálni, így végigtekintve Girona óvárosán, mely a Pont de Pedra mentén kezdődik, mely az Onyar egyik hídja. Az óváros legszebb épülete a székesegyház, mely 1038-ban lett felszentelve. Különlegessége, hogy a világ legszélesebb templomhajójával rendelkezik, mely 23 méter szélességet jelent. A katedrális bejáratát 90 lépcsőfokkal érhetjük el. A monumentális katedrális legszebb része a kolostor és a héber sírkőkiállítás, mely csodálatos példája a román építészetnek.

Girona

A városban található egy arab fürdő, mely ma már nem működik eredeti funkciója szerint, de végig lehet járni megnézni. A fürdő a XII. században épült, építői egyértelműen muszlin fürdő jelleget kívántak másolni.

Girona

Az El Call, vagyis a zsidónegyed szinte teljesen ép állapotában maradt fenn. A XV. századi kiűzetésig a zsidók itt éltek, utána mindenki megfeledkezett róla, és csak a XVIII. század közepe táján fedezték fel újra. Érdemes meglátogatni, bár nehéz eligazodni a szűk utcákon, de segítségünkre vannak az útjelző táblák és a térkép.