Gemenci erdő

Gemenci erdő

A Gemenci erdőt egy élménytúra útvonal részeként, a természet zavarása nélkül is megismerhetjük.

Felfedezhetjük gyalog, kerékpárral és kisvasúttal is a különleges ártéri erdőtársulás titkait, sétahajózhatunk, kenuzhatunk, megnézhetjük a halászati. és vadászati kiállítást is.

A legjobb az egészben az, hogy a túra teljes hosszát a Rezét gőzössel, azaz a Gemenci Erdei Vasúttal is végigjárhatjuk. Az út, hol máshol, mint a Pörbölyi Ökoturisztikai Központnál kezdődik, ahonnan a kisvasút indul. Ha időben, azaz a vonat indulását megelőzően érkeztünk, kihagyhatatlan a központ interaktív kiállítása, ahol digitális mikroszkóp, gímszarvas csontváz, színes monitorok és látványos tablók, az erdőgazdálkodás tárgyi emlékei, valamint különleges preparátumok segítségével ismerhetjük meg a „Gemenci erdő kincseit”.

Az erdei vasút első megállója Nagyrezét. Itt találjuk a környék egyik legértékesebb méhészeti kiállítását, a Gemenci Méhészeti Gyűjteményt. Nagyrezéten megismerhetjük a méhek és az ember évezredes kapcsolatát, a méhészet tárgyi emlékeit, és kaptárak üvegfalán át láthatjuk a méhcsaládok munkáját, ahol igazi méhész szakember avat be minket a szakma rejtelmeibe.

Gemenci erdő

A második megállónak már a neve is különleges: Lassi. Lassi az utolsó nagy Duna-szabályozási munkálatokig fontos révátkelőhely volt. Nem csak az Alföld és a Dunántúl közt volt kapocs, hanem itt húzódott a két megye és két uradalom határa is.

Ma az egykori halászok, hajómolnárok mesterségét bemutató kiállításnak, valamint gyermekbarát erdei pihenőparknak ad otthont. A Halászati Kiállításon a halászok életén kívül bepillanthatunk a víz alatti élővilágba is. Lassi különlegessége az az ártéri terepasztal, ahol testközelből megismerhetjük az árvíz vonulását; és itt található Magyarország egyetlen varsamászókája is!

Ha már itt vagyunk, látogassuk meg a Molnárka tanösvényt is. A tanösvényen kirándulók Molnárka, a tavi molnárpoloska segítségével interaktív módon (háromszögforgató, céltávcső, memóriajáték) ismerhetik meg az ártéri erdő kincseit.

Továbbutazva igazi szemet gyönyörködtető látványban lehet részünk. A Dunapart megállónál a nagy Duna partjáról figyelhetjük a folyó alsó szakaszára jellemző, lassan hömpölygő habokat, és ha kedvünk támad, itt felszállhatunk a Gemenc Zrt. sétahajójának időszakos járatára is.

Mindösszesen egy negyedórás vonatozás után Gemenc északi kapujához érkezünk. A Keselyűsi Fogadóépület a Szekszárd felől érkező vendégek, az EuroVelo 6 kerékpárútra csatlakozók, valamint a Kéktúra útvonalon Pörböly felé haladók pihenő- és információs központja. Az „állomáson” jegypénztár, büfé és parkoló várja a túrázókat.