Aggteleki Nemzeti Park

Föld alatti csodák Észak-Magyarországon

Észak-Magyarország kulturális és természeti sokszínűségét a legtöbben csak a felszínről ismerik. A történelmi városok és települések, a gyógy- és termálvizek, a hegyek és völgyek valóban káprázatos élményeket tudnak nyújtani. Érdemes azonban kicsit a föld alá is benézni, hiszen, ha valami nem is látszik, attól még létezik, sőt, valódi izgalmakat tartogat!

A föld alá invitálunk, ahol barlangok, pincék, üregek, alagutak, kazamaták, föld alatti járatok, bányák, tárnák, víznyelők, vájatok és hasadékok rejtenek számos felfedezni való élményt, kedvezményes túrákat, különleges programokat a Mátrában és a Bükkben is. Ízelítőül összeszedtünk néhány érdekességet ebből a műfajból alábbi cikkünkben.

Ki ne ismerné a Világörökség részeként is számon tartott Aggteleki-karsztrendszert, de vajon azt hányan tudják, hogy csak itt, ebben a régióban vagy harminc másik barlang is csodákat rejt és szinte valamennyi már látogatható?

Vagy azt, hogy errefelé a pincékben nem csak bor és hordó található – bár azért ebből van több, és micsoda borok, az aszú, a szamorodni, a bikavér, az Egri Csillag, a hárslevelű, a mátrai ropogós fehérek -, hanem kiállítás, rendezvényterem, étterem is. És persze maga a történelem, elég csak az egri érseki pincerendszert említeni, amely több tíz kilométeren át kanyarog a város alatt, valódi történeteket, legendákat és regényeket elmesélve.

És akkor még nem beszéltünk váraink föld alatti járatairól, kazamatáiról, az altemplomokról és kriptákról, a régmúltat rejtő titkos üregekről. A vasúti alagutakról, a Bükkalja barlanglakásairól, a múlt építészetének és mindennapi életének izgalmas emlékeiről, a kaptárkövekről, a régi bányákról, bányamúzeumokról.

Nem csak a múlt, a jelen is ott van a föld mélyén, kényeztet, tanít, ellazít, legyen az egy barlangfürdő Miskolctapolcán vagy Demjénben egy pinceborozó Egerben vagy Tokajban és a
Mátrában.

Menjünk hát a föld alá, gyönyörködjünk a csodákban, de vigyázzunk: ott a mélyben az értékeink még érzékenyebbek, védtelenebbek, ráadásul megismételhetetlenek. Óvjuk és őrizzük meg az utókor számára is!