Elounda

Elounda

Elounda Kelet-Krétán található, északra Agios Nikolaostól és délre a part menti turista övezettől Plaka-tól. Elounda egy mesés kis halászfalu volt a Mirabello-öbölben. A város lakói mezőgazdaságból, halászatból, só és csiszolópor kitermelésből próbálták fenntartani a családjukat. Az Elounda körül található dombok egy különleges ásványi anyagot tartalmaznak, amely egyedi Görögországban. Ez az ásvány a köszörűkő vagy akonopetra, amelyből köveket csináltak és ezek segítségével az eszközöket tudták megélezni. Európában úgy ismerik a várost, mint “török kő”(ami ugyancsak whetstone-t, tehát köszörűkövet takar) vagy “Naxos kő”.

Elounda

 

Mióta a turisták felfedezték a várost, azóta híres üdülőövezetté vált, ami mesés látképet biztosít az ide látogatók számára. Úgy hírlik, hogy Görögországban itt található a legtöbb 5 csillagos hotel és ezek száma évről évre növekedik. A görög miniszterelnökök egyik kedvenc nyaralóövezete. Ide járogat Andreas Papandreou, Kostas Simitis a francia Mitterand és a libiai Gaddafi se veti meg. A politikusok mellett arab hercegek nagy családdal, film és zenesztárok baráti társasággal, orosz iparmágnások,  és más kiemelt személyek nyaralóhelye.

Elounda

Elounda azok számára lehet ajánlott, akik szeretnének egy part melletti nyaralót, amelyik nem annyira elterjedt a turisták körében, de nem is túl elszigetelt. Ezen a területen inkább a kisebb, de tetszetősebb partszakaszokat, strandokat találhatod meg, vagy akár átjuthatsz Spinalonga szigetére, a Kolokytha-félszigetre(a Kolokytha tököt jelent), és felfedezheted a számos kis tradicionális falut a környéken. Esti szórakozásra Elounda nem igazán ajánlott. Ha a sok luxus hotel miatt aggályaid vannak az árak miatt, akkor megnyugtatlak, mivel Elounda egyáltalán nem drága hely, hasonló árak vannak itt, mint máshol a szigeten, tehát a kávézók, éttermek, apartmanok megfizethető áron kínálják a portékáikat.

Elounda

Elounda megközelítése

Agios Nikolaos-ból Eloundába igen könnyű az eljutás. Rendszeresen indulnak buszok a két település között, autóval is szűk negyed óra alatt meg lehet tenni az utat. Ha nekiveselkedsz az útnak, akkor készülj fel arra, hogy a két város közötti szakasz a leginkább szerethetőbb terület Kréta szigetén, köszönhetően a varázslatos Mirabello-öbölnek. A sziget fővárosából 1 óra az út. Heraklionból kiérve indulj el a főúton keletre Agios Nikolaos felé, majd mielőtt beérnél a városba, tarts balra Elounda felé. Rethymno-ból 2,5 óra, míg Chania-ból 3-3,5 óra az út.