Egri vár

Egri vár

Az Egri vár az egyik leglátogatottabb hazai turisztikai attrakció. A várat a törökök elleni ostroma tette híressé, de az Egri Csillagok című regény, és film is generációk kedvenc élménye. A vár számtalan érdekességet és hagyományőrző programot kínál, az interaktív kiállítások révén a török hódoltság elevenedik meg. A Kálvária dombról bámulatos panoráma nyílik a városra és a környező hegyekre.

Eger Heves megye székhelye, idegenforgalmi szempontból a TOP 10 legnépszerűbb hazai település egyike. Népszerűségét egyrészt a várnak köszönheti, azonban az idelátogatókat a festői táj, a változatos természeti környezet is rabul ejti. Eger minden évszakban ideális, a városközpontban található Termálfürdője az egyik legszebb hazai városi strand egyike.

Eger

Egri vár látnivalói

Az Egri vár története dióhéjban

Eger még a 11-12. században alakult egyházi központtá, miután Szent István király püspökséget alapított. A vár építése a tatárjárást követően kezdődött meg, és az épület köré külső várat, és új palotákat is emeltek. A várdombon található lepusztult templom rom helyére egy katedrálist emeltek. A 15-16. században püspöki rezidenciaként működött, de a Buda eleste után védőbástyává alakították át, a mai felépítése is erre az időszakra tehető.

A hősi végvárság ideje a 16-17. század, amikor a három részre szakadt országban a végváraknak stratégiai jelentősége volt. Miután Dobó Istvánt várnaggyá nevezték ki, megkezdte a felkészítését a török elleni védekezésre, és a lakosság élelemmel és fegyverrel való ellátására. A nevezetes ostromra 1552-ben került sor, egy hónapos ostrom során a vár sok helyen megsérült. Az egri várat később 1596-ban II. Szulejmán csapatai elfoglalták és a török hódoltság száz évig tartott. A kuruc szabadságharc idején még fontos szerephez jutott, azonban ekkorra már csak a belső vár rész maradt meg, és a vár hanyatlásával folyamatosan pusztult le.

Egri vár

Dobó István Vármúzeum

Az Egri vár egykor a település északkeleti felében állt, napjainkban teljesen körbeépült, és több irányból is megközelíthető. A 16. századi állapotok helyreállítása a 2000-es években kezdődött, mára nemzeti emlékhelyünk, a Vármúzeum az egyik legnépszerűbb hazai múzeum.

Romkert, Rotunda, Kálvária domb

A Várkapun belül magas falak, és bástyák találhatók. A várudvaron az egykori székesegyház maradványai láthatók, I. Imre király sírját 1204-ből egy emléktábla jelöli. A Rotunda az egykori püspöki udvarház része volt. A Kálvária domb, vagy más néven Szép bástya a vár legmagasabb pontja, ahonnan gyönyörű panoráma tárul a városra és a környező hegyekre.

Püspöki Palota

Püspöki Palota épülete már a 16. században is állt a várfalakon belül, Dobó itt tervezte meg a védekezés stratégiáját. A Palota emeletén vártörténeti kiállítás, a földszintjén pedig a Hősök terme tekinthető meg.

Egri vár hagyományőrzés

Kiállítások

Az Egri Vár kiállításai a török hódoltság hétköznapjait, és a letehetetlen Egri Csillagok regényt keltik életre.

 Vártörténeti kiállítás

 A tartalmas kiállítás keretében a végvári élet hétköznapjait, a híres 1552-es török ostrom részleteit, és az 1956-os végzetes csata körülményeit, és a törökök kiűzésének eseményeit ismerhetik meg a látogatók. A teljesebb élményt makettek, viseletrekonstrukciók valamint hanghatások, és pirotechnikai elemek teszik színessé.

Kazamata kiállítás, és Lőporfüst-kövek között kiállítás

Egykor a kazamaták biztosították a bástyák megközelítését és az ostrom alatt a várbeliek mozgását. Egri Csillagok- regény és valóság című hiánypótló kiállítás a felső kaszárnya teremben található meg. A Lőporfüst-kövek között kiállítás pedig látványos animációkkal mutatja be a katedrális építését, a püspökvár életét, és a lovagvár végvárrá alakulását.

Fegyvermustra kiállítás

A Dobó-bástyában látható interaktív kiállítás a török korban és a különböző évszázadokban használt fegyvereket szemlélteti.

Hősök terme

A Hősök termében Dobó István és a várvédők szarkofágja látható, a falon az ismert várvédők nevei olvashatók. A kiállítás a Palota földszintjén található.

Börtönkiállítás

A vár nagypincéjében középkori kínzó alkalmatosságok láthatók.

Panoptikum

A regény alapján készült film minden idők legnépszerűbb magyar filmje, habár az kevéssé ismert, hogy nem az Egri várban forgatták. A Panoptikumban a regény szereplőinek viaszbábui tekinthetők meg. Külön jegy vásárlásával látogatható.

Gárdonyi Géza sírja

Az írónak a sírja vár egyik bástyáján, a Bebek-bástyán található.

Nyitvatartás

Az aktuális nyitvatartás a vár weboldalán tekinthető meg.

Jegyár

Múzeumi belépőjegy

  • felnőtt jegy: 2000 Ft
  • kedvezményes jegy (6-26 és 62-70 év közöttieknek): 1000 Ft

Ingyenes a belépés 6 év alatt, és 70 év felett. Az Egri csillagok Panoptikum kiegészítő jeggyel látogatható. Az Egri várba váltható kedvezményes jegyekkel kapcsolatban a vár hivatalos oldalán www.egrivar.hu  alatt található információ.

Elérhetőség

3300 Eger, Vár köz 1.

Telefonszám: +36 36/312 744

E-mailcím: info@egrivar.hu  I Web: www.egrivar.hu

Fotók: MTI

Kirándulások Egerben és a környéken

Egerszalók Sódomb I Szilvásvárad Milleniumi kilátó és tanösvény I Szalajka-völgy Fátyol-vízesés I Noszvaj Barlanglakások, De la Motte kastély