Dubai

Dubai

Nagyszabású építészeti beruházások, valóságos mérnöki remekművek, kiemelkedő sportesemények, luxus és napfény. Mindössze néhány benyomás Dubairól, az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb városáról.

Dubai gyakorlatilag a sivatagi homokból kinőtt város, ezért inkább az őszi, téli, vagy kora tavaszi hónapokban érdemes idelátogatni, mert ebben az időszakban viselhető el a leginkább a hőség. Nyáron nem ritka a 40 fok feletti hőmérséklet, így talán az ősztől tartó időszak a maga 30 körüli átlaghőmérsékletével jobb periódus az utazásra.

Noha sivatagi fekvésű a város, rendkívül gazdag növényzet díszíti. Számtalan őshonos fa, vadfű, cserje és pálma él itt, melyek természetesen vonzzák a gazdag élővilágot is. Gyakori errefelé a túzok, a sivatagi róka, a csíkos hiéna és az antilop, továbbá közel 320 költöző madár él a városban, illetve főként a halban gazdag tavak közelében.

Dubai

Dubai építészeti remekművekben bővelkedik. Az emírségek összefogása, illetve az olajból származó óriási bevétel ügyes megforgatása után, ha mostanság utazunk a városba, akkor biztos, hogy a legújabb épületeket nézve, elég sokat marad majd tátva a szánk. Felhőkarcolók, elképzelhetetlen formájú szállodák, víz alatti világ, óriási sportlétesítmények, sivatagi sípályák fogadnak. Itt gyakorlatilag mindent meg lehet tenni egy nap leforgása alatt, erről árulkodik a város jelmondata is: „Mindent egy helyen!” Ez egy futurisztikus világ, mely a maga nemében párját ritkítja a világban.

Dubai egy globális, multikulturális város, mégis ritkák az etnikai feszültségek. Híres éjszakai élete számtalan lehetőséget tartogat a szórakozni vágyóknak. A vallási törvények által előírt szeszfogyasztási tilalmak értelmében bárok és klubok főként csak a hotelek területén találhatóak.

Igazi szafari élmény is vár itt ránk, mely az egész család számára kihagyhatatlan élménysorozattal szolgál. Számtalan mozi, színház, hangverseny, koncert és lóverseny helyszíne is a város. A sportok kedvelői látogassanak el a Ski Dubaiba, ahol néhány siklás után a hegy aljában újra a napon sütkérezhetünk.

Dubai

Fényűző szállodák várják a luxus környezet szerelmeseit, melyek közül talán a Burdzs al-Arab, azaz Arabok Tornya az egyik leghíresebb, mely egy vitorlás hajó alakját ölti. A 321 méter magas szálloda a világ legnagyobb szállója, melynek tetején lévő leszállópálya lehetővé teszi a helikopteres érkezést. A legolcsóbb szoba is több mint 1000 amerikai dollárba kerül éjszakánként, így méltán reklámozta magát a hotel, a „világ első hétcsillagos szállodájaként!”

Dubaiba látogatva érdemes megtekinteni a híres Burdzs Dubajt, a világ legmagasabb felhőkarcolóját. Óriási népszerűségnek örvend a Palm Jumeirah is, mely gyakorlatilag egy pálmafa formájú mesterséges sziget, ahol kizárólag luxus apartmanok és luxusszállodák kaptak helyet. Dubai következő nagy dobása a The World, a világ kontinenseit, nagyobb szigeteit formázó, mesterséges szigetcsoport lesz. Az első tíz házat már meg is tervezték a szigetcsoport Dél-Amerikát formázó szigeteire, és hamarosan megkezdik felépítésüket is.

Dubaiban számtalan munkálat van még folyamatban, melyeket az elkövetkezendő években láthatunk majd teljes pompájukban. Ide látogatva már akár egy nap alatt is ízelítőt kaphatunk a város pezsgéséből, könnyedén akklimatizálódunk. Ultramodern városban sétálunk, ahol egy épület felépítése néhány hónapba telik csak, és a képzelőerő határait feszegetve lenyűgöző mérnöki csodákat láthatunk.  Kikapcsolódni, szórakozni, sportolni, vagy művelődni vágyunk: teljesen mindegy! Dubai-ban mindent megtalálunk, ami egy felejthetetlen nyaraláshoz elengedhetetlen.