Deia Deia Mallorca északnyugati felén található, Soller és Valldemosa között. A Tramuntana hegy szívében Deia Mallorca egyik legértékesebb hegyi falujának számít, a tájegység része az Unesco Világörökségnek. A sziklás öbölpartját, a Cala Deia-t a Tramuntana hegy határolja, a festő látnivalók miatt népszerű úti célja a Mallorcára érkező turistáknak.

Deia

Deia Mallorca északnyugati felén található, Soller és Valldemosa között. A Tramuntana hegy szívében Deia Mallorca egyik legértékesebb hegyi falujának számít, a tájegység része az Unesco Világörökségnek. A sziklás öbölpartját, a Cala Deia-t a Tramuntana hegy határolja, a festő látnivalók miatt népszerű úti célja a Mallorcára érkező turistáknak.

Deia történelme

A falu egy meredek völgyben fekszik, már az őskorban is lakott volt, a korai telepesek a hegyvidéki barlangokban éltek, és vadászó életmódot folytattak. Az arab uralom alatt a 8. században már akkor modern vízelvezető és öntözőrendszert alakítottak ki, amelyet a mai napig is használnak. A falu neve is ebből az időből származik, az Ad Daia elnevezésből.

A keresztes háborúk idején az 1200-as években Deia-ban és a környéken három katolikus kolostor épült, Miramart Ramón Llull alapította misszionárius iskolának, amelynek az volt a célja és feladata, hogy az észak-afrikai muszlimokat keresztény hívőkké térítse.

Deia

1867-ben Lluis Salvador főherceg Deia és Valldemossa területén jelentős mennyiségű földbirtokot és ingatlant vásárolt. A főherceg nemcsak kilátókat, de túrautakat is építtetett. A tevékenysége máig megtalálhatóak a miramari kápolna maradványaiban, és az általa helyreállított Son Marroig palotában.

A 20. században számos híres személyiségnek szolgált Deia lakóhelyéül, például Robert Graves világhírű angol író, és Laura Riding amerikai költő is élt itt. A neves látogatók között található Sir Alec Guinness, Peter Ustinov, és Ava Gardner. Robert Graves egykori otthona napjainkban múzeumként látogatható.

Már az iszlám, és a római megszállás idején Deia jólétét az olajbogyó termesztés biztosította, de jelentős volt a citrus termesztésről és a halászatról. Napjainkban a település fejlett mezőgazdasággal és kézműves tevékenységgel rendelkezik, de a turizmusból is jelentős bevétele származik.

Deia

Deia fő látnivalói

Deia fő vonzerejét a békés vidékies hangulat, és a lenyűgöző természeti adottságok jelentik. A turisták számára a település kulináris létesítményei, és környék séta és túraútvonalai vonzó szabadidős lehetőségeket kínálnak. A faluban a látogatók érdekes üzleteket, galériákat találhatnak, de nevezetes Deia a Michelin csillagos étterméről a Racó d’ Es Teix-ről. A település keskeny sikátoraiban gondosan felújított kőházakkal lehet találkozni, de érdemes felkeresni a falu központi élelmiszerboltját, az Es Forn üzletet, amelyben a helyi marhákból készült termékek, és ínyenc ételek kaphatóak.

A Baleár-szigetek történelmével a Deia Régészeti Múzeuma és Kutatóközpontjában, egyben a falu legrégebbi épületében lehet megismerkedni, amely az egykori malomban található.

A Miramar kolostor és a Sa Forada- félszigeten lévő kilátó a településről könnyedén megközelíthető a  túraútvonalakon keresztül, érdemes megtekinteni a közeli Sa Pedrisa őrtornyot, amelynek már az ókorban is jelentős szerepe volt a kalóztámadások elleni védelemben.

Deia

Deia kulturális eseményei

Minden nyáron megrendezésre kerül a Deiá Nemzetközi Zenei Fesztivál, májustól szeptemberig rengeteg koncerteseményen lehet részt venni. A programok helyszínei Deiá-n kívül Son Marroig és Valldemossa települések.

Ősszel rendezik a Deiá Art Művészeti Fesztivált, a hétvégi eseményen számos művészeti, irodalmi és zenei programok kínálnak kikapcsolódást.

Cala Deia

Cala Deia

A kis strand festői környezetben fekszik, nagyjából 70 méter hosszú, és 6-10 méter széles. Egy részét kavics borítja, más helyeken kavicsos sziklás part a jellemző. Meredek lejtős, fenyvesekkel tűzdelt hegyoldal határolja. Mivel homokos szakasszal nem rendelkezik, az öböl úszásra, és búvárkodásra alkalmas, de kisgyermekes családoknak nem a legkedvezőbb. A strandon nem kölcsönözhető napernyő és napozóágy sem.

 A Deiá- öbölben található a település másik strandja, a LLucarli, amely csak gyalog és hajóval közelíthető meg. A strand kedvelt a naturisták körében, emellett természetes iszapfürdőjéről ismert.

Deia szállásBooking.com