Covent Garden

Covent Garden

A Covent Garden London egyik kerülete a West End keleti peremén. Régebben gyümölcs- és zöldségpiacáról volt híres, ma London egyik legnépszerűbb bevásárló- és kulturális negyede. Az itt található Királyi Operaház (Royal Opera House) is Covent Garden néven ismert.

A kerületet két részre osztja a kelet-nyugati irányban húzódó Long Acre nevezetű utca. Az északi részén levő üzletekben leginkább turisták részére árusítanak emléktárgyakat és ajándékokat, míg a déli részén elegáns épületek, számtalan bár, pub, mulató, színház (Theatre Royal, Drury Lane) és egyéb kulturális intézmény, például a Londoni Közlekedési Múzeum (London Transport Museum) található, ez utóbbiak Covent Garden fő terén, a Piazza-n.

Covent Garden

A Covent Garden ma London egyetlen olyan kerülete, ahol engedélyezik az utcai előadóművészek és mutatványosok fellépését.

A hely több szerzőt is megihletett. A legemlékezetesebb G. B. Shaw Pygmalion című drámájában, illetve az ebből készült musical adaptációban, a többszörös Oscar díjat nyert My Fair Lady-ben az egyik főszereplő Eliza Doolittle alakja, aki a Covent Garden piacán árul virágot, és finoman szólva igen ízesen beszél. Itt talál rá Mr. Higgins, a nyelv professzora, aki – fogadásból – elhatározza, hogy hat hónapon belül igazi hölgyet farag a virágáruslányból. Vállalkozása eleinte teljesen reménytelennek tűnik…

Covent Garden

Megközelítés

– Metró: Piccadilly vonal: Covent Garden megálló
– Piccadilly és Northern vonal: Leicester Square
– Circle, District, Northern és Bakerloo vonal: Embankment megálló