Circus Maximus

Circus Maximus

A Circus Maximus (hatalmas kör olaszul Circo Massimo) egy fogathajtó verseny stadion, mely megközelítőleg 200.000 embert szórakoztatott egyszerre Rómában, Olaszországban. Aventine és Palatine dombok között helyezkedik el és ez volt az első és legnagyobb stadionja az ókori Rómának és a későbbi birodalomnak is. 621 méter(2037 láb) a hossza és 118 (387 láb) méter széles. A Circus Maximus az összes kör verseny pálya etalonja lett. Jelenleg nyilvános park.

A római vallásos ünnepek alkalmával versenyeket rendeztek a Circus Maximusban. Ezeket a játékokat a rómaiak vagy a római állam finanszírozta, hogy a római nép szórakozhasson és az isteneket is boldoggá tegyék. Bizonyos időközönként rendezték a versenyeket, az adott naptári esemény megünneplésére. Esetleg egy háború, csata megnyerésekor is versenyeket rendeztek itt, hogy ezzel boldogabbá tegyék a római népet, vagy a csatában részt vett katonák diadalmának mámorításáért. A legelső diadalmas ünneplés Tarquin, a büszke nevéhez fűződik, aki a Pometia feletti győzelmét ünnepel(tet)te.

Circus Maximus Róma

A Ludi(nyilvános játékok a nép szórakoztatására) általában fél vagy egy napos esemény volt. Ha több mindent foglalt magába a ludi, akár vallásos ünnepek keretében és nyilvános lakomával karöltve, akkor elhúzódhatott több napig is. Ilyen eseményeken leginkább fogathajtó verseny, atlétika, játékok, vadállat vadászat vagy akár gladiátor harcok is szerepet kaphattak. A körpályás versenyekkor felvonulással kezdtek(pompa circensis), ahol bemutatkoztak a verseny résztvevői.

A circus Maximusból nagyon kevés maradt meg az utókornak és napjainkban az egész pálya befüvesedett, pár kezdőkapu megmaradt, de a székek nagy része eltűnt. A 6. századtól ezek már nem voltak használatban. Sok kő ki lett cserélve, de rengeteg kő rész épségben maradt az utókornak. 1587-ben 2 obeliszket eltávolított V. Sixtus pápa, és az egyik a Piazza del Popolo téren kapott helyet. Az alacsonyabb területei a pályának árvízre hajlamos, így fokozatosan beáramló mocsaras hordalékos talaj és felhalmozódott törmelék 6 méterrel maga alá temette a volt pálya felszínét.

Az utolsó játékot Kr. u. 550-ben rendezték meg, Totila uralkodása alatt. Sajnos, mint a legtöbb használatlan római épitménynek, a Cirxus Maximusnak is az lett a sorsa, hogy alapköveit elkezdték elhordozgatni az eredeti helyéről. Sajnos napjainkban a régi pályáról már nincs használható látkép, hiszen a sok árvíz és a kőhordás megtette a hatását. Aki esetleg meg szeretné tekinteni a Circus Maximust, az sajnos csak a képzelőerejére hagyatkozhat, hiszen a régi, nagy múltú pályából szinte semmi sem maradt. Néhol egy-egy ásás közepette a környéken felfedeznek a kör pályához tartozó részeket, de sajnos a látogatók számára nincs sok értékelhető látvány.