Cetara

Cetara

Cetara, a halász városka az Amalfi-part vonzáskörzetében található, mely a Falesio-hegy lábainál terül el. Cetarát a 9. században alapították a szaracénok. A lakók aktívan részt vettek az Amalfi köztársaság életében és a a Tirrén-tengeri bencés apátsághoz tartoztak jó pár évszázadon keresztül. A városka leginkább a halászatáról volt híres. A legfőbb bevétele a szardella és a tonhal. Nemégiben ismét elterjedt a környéken egy helyi specialitás, melyet meg lehet kóstolni, ha netalántán arrafelé vetne benneteket a sors. Ez pedig nem más, mint a sós szardella mártás – lé/olaj, ki hogy nevezné-, melyet borostyán színű fűszerrel szórnak be és ezt szezonális tészta ételekhez ajánlják. A szardellákat kis tölgy vagy gesztenye hordókban tárolták, hogy az erjedés még fenségesebbé varázsolja a Cetara-i halat.

Cetara

Nem csak a város megélhetését köthetjük a halászathoz, hanem a nevét is. Cetara valójában a cetaria(tonhal) vagy cetari(nagy halak eladója) szóból ered.

Cetara érdekesebb látnivalói:

  • Viceroy torony(la Torre Vicereale), mely az egész keleti partoldalát dominálja a városkának. Anjouk építették(Valois-Anjou család), majd később az Aragoniaiak (spanyol  autonóm közösség) erősítették meg, hogy megvédjék a várost a kalóz portyázásoktól. A torony is az Amalfi-part védelmi rendszeréhez tartozott. A tornyok ágyukkal és petrieri-vel(földi támadás esetén földi támadás esetén használták) voltak felszerelve.
  • Szent Péter apostol templom, 9. században épült a szaracén üldözés alatt, mely a Salerno-i normannoknak volt köszönhető. Később újratervezték az épületet és a barokk stílus jegyeivel látták el a templomot, mely középkori harang tornyot kapott a 12. században.
  • Szent Ferenc követőinek a temploma(14. század). A templom 1 templomhajóval rendelkezik és nagymértékű festményeket és freskókat tudott megőrizni az utókor számára, mint például a Marco Benincasa “leválasztás/deposition műve.
  • 19. századi építésű A konstantinápolyi Nagyboldogasszony templom, melyet 1921-ben újraépítettek az 1910-es árvizet követően. A harangtornyot csak később kapta meg a templom.