caorle

Caorle

Caorle (Cáorle) Adriai-tenger partján, Velence provinciájában található 12 ezer lakost számláló üdülő város. A Livenza és a Lemene folyók torkolatánál található a népszerű Eraclea és Bibione között.

Caorle Történelme

A város ősi neve a Caprulae( feltételezhetően azért mert vad kecskék voltak jellemzők a területen vagy a pogány istennő, Capris tiszteletére). Caorle időszámításunk előtt 1. században alapították a rómaiak. Rengeteg archeológiai tárgy maradt fenn az utókor számára. Ilyen például az Ara Licovia(Licoviai oltár, a római Licovi családtól), napjainkban ez a katedrálisban található.

A város akkor lett felkapott nagyobb körökben, mikor a Concordia Saggitaria város lakóit befogadta a barbár inváziók idején. Ebben az időszakban épült a Paleo-keresztény templom, amely maradványait a katedrális/székesegyház múzeumában lehet megtekinteni. A 11. században épült a székesegyház, ahol mai püspökség található. A következő századok folyamán a Velencei köztársaság egyik legbefolyásosabb városává nőtte ki magát. Ebben az időszakban rengeteg isztriai kő került felhasználásra, melyekről még napjaink folyamán is találhatunk bizonyítékokat, épület szerkezetek, városi hidak, csatornák formájában.

A Velencei köztársaság és Caorle végét jelentette a napóleoni inváziók időszaka. Az egyházmegye Chioggia-ba költözött és Caorle a patriarchátus Velence része lett, viszont a város technikailag még mindig birtokolta egyházmegyei titulust. Caorle az 1. világháború alatt fontos stratégiai pont volt, míg Piave-ből az olaszok  nem kezdték el a villámháború stratégiáját.

caorle

Caorle területe:

A 20. században a város kinézete teljesen megváltozott. A “Selva Lupanica” erdőt szinte teljesen kivágták, hogy megművelhető területet hozzanak létre, a folyók medreit feltöltötték, és a mocsarakat is eltüntették. Ebből kifolyólag az következett, hogy egy lapos síkságot lehet találni a környéken, erdő és mocsaras részek nélkül. A Caorle homokos partja folyamatosan változik köszönhetően az Adriai-tengernek és a halász területeknek.

Caorle főbb látnivalói:

Szent István székesegyház

A szent István székesegyház 1038-ban épült, mely kitűnő példája lehet a bizánci-Ravenatte stílusnak. A homlokzata egyszerű, a központi ajtón két dombormű található(Szent Agatonicus a bal oldalon, a Szent Vilmos a jobb oldalon). A belső tér egy hajóból és 2 pillérekkel osztott folyosóból áll. A belső tér felső részéhez rácsozott gerendás megoldást alkalmaztak. Rengeteg velencei művészeti iskola által készített remekművet tartalmaz a székesegyház. A leghíresebb festmény az Utolsó vacsora, melyet Gregorio Lazzarini(híres festő mester) festett. A központi apszisban található egy 17. századi freskó, amely felett látható a “Pala d’oro” (arany oltár darabja), melyet I. Katalin ciprusi királynő, egy hajótörést követően adományozott Caorle-nak. 6 panelből készült, 2 az angyali üdvözletről szól(Gabriel arkanagyal és Szűz Mária látható a paneleken), míg a másik 4 panelen pedig a próféták és Jézus Krisztus látható. Modern főoltár felett egy 15. századi feszület látható.

caorle

A székesegyházon kívül található a 48 méteres karakterisztikus harang torony, amit 1048-ban építettel. Ez a torony a tipikus példája a román stílusú építkezésnek, viszont a henger alakú forma és a csúcsos tetőszerkezet egyedivé teszi az építményt a világon.

A székesegyház rendelkezik egy liturgikus múzeummal is, melyet 1975 szeptember 13.-án avatott fel Albino Luciani( a későbbi I. János Pál pápa) püspök. A múzeumban ruhák, oltári törlőkendők, a Caprulan püspökök  és XXIII. János pápa szent edényeit láthatjuk. János pápa nagyon ragaszkodott Caorlehoz, mivel ő volt a velencei püspök. Mikor pápa lett 2 Caprulan testvér lett a szolgája.  Az apostolok 6 ikonja (mely egy ősi Ikonosztázt formál), melyet a velencei művészeti iskola festett a 12-13. században.  Egy kiemelt figyelemnek örvedő relikviája a múzeumnak egy ezüst-arany ereklyetartó, – mely a “legértékesebb vér” nevet kapta – ami a hagyomány szerint azt a földet tartalmazza, amelyre Jézus Krisztus vére csöpögött, mielőtt még keresztre feszítették volna. Itt található még Szent István ereklyetartója is, mely Caorle védőszentjének a koponyáját tartalmazza.

caorle

“Angyali szent szűz” templom egy kis hegyfokon épült a tengernél. Az ősi időkben a templom három templomhajóból állt, de a tenger folyamatosan tönkretette ezeket, így a 18. században a templomot újjáépítették és napjainkban is így látható. A legenda szerint egy csapat halász fényt látott a tengeren, és mikor elindultak a fény felé, találtak egy szobrot, amin szent Mária látható egy gyermekkel, amit kivittek a partra, hogy megmutathassák a helybélieknek.  A püspök és a városlakók megpróbálták a székesegyházba vinni a szobrot, de annyira nehéz volt, így a püspök kiválasztott egy csapatnyi ártatlan gyermeket, akik a közeli Mihály arkangyal templomba tudták vinni a szobrot(elvileg azért tudták elvinni a szobrot, mert Mihály egy szűz angyal volt)

Az áhítat a tenger szüze felé nagyon fontos volt a Caprulanoknak, ezért 2 fesztivált rendeztek, melynél állandó műsor a “fire of the bell tower/harangtorony tüze” tűzijáték, és a “Virgin of the Angel/szűz angyal” lakoma. mely XXIII. János pápa áldásával történik minden 5. évben

caorle

Caorle turizmusa

Caorle egy kis város és igen népszerű ulticél a turisták körében az év minden évszakában. Az öreg város központ úgy épült meg, mint Velence kicsinyített mása, színes házakkal , “calli”(sikátorokkal) és “campielli”-vel(terekkel). A nyár folyamán a város kiemelt figyelmet fordít a családok számára és Caorle hosszú partján állandó családközpontú programokat szervez. A többi népszerűbb program, érdekesség pedig a helyi lagoonákban kap helyet, ahol a tradicionális “casoni”(kunyhók, ahol a halászok éltek telente, míg halásztak) kaphatja a figyelmet.

Caorle – Velence(Szent Márk tér mellett köt ki  a vaporetto) hajójárat

Velencébe indul: 8:00
Caorle:-be indul: 16:00

Menetidő 2 órás
jegyárak:  Felnőtteknek 31 €
gyerekek:  2-6 éves között 16 €
7-15 éves kor között: 24 €

Viszont lehetőséged van Punto Sabbione-be elmenni kocsival, ahonnan vaporetto közlekedik 30 percenként, melyhez a return jegy 13 euró és a fél napi parkolójegy pedig 16 euró.

Lehetőséged van például eljutni Murano-ba Vaporettoval

Érdemes megkóstolni Caorlotta specialitást ha eljuttok Caorle-be, mert különleges ízvilágot kínál még az olasz kajákhoz képest is.