Bukarest parlament

Bukarest

Románia déli részén, a Román-alföldön fekvő Bukarest, Románia fővárosa, egyben az ország gazdasági, kulturális központja.

A város arculatát két időszak határozza meg hangsúlyosan. A világháború előtti Bukarestet ’Kelet-Európa Párizsának’ is hívták széles sugárútjairól, nagyméretű parkjairól és a városközpontját meghatározó többnyire a 19-20. század stílusában épült házairól, középületeiről.

A román főváros építészeti arculatának másik fontos alakítója, a korábbi diktátor, Nicolae Ceauşescu volt, akinek nevéhez fűződik többek között a birodalmi léptékű kormányzati negyed kiépítése is. Bukarest belvárosának arculata ma egyfajta keveréke a szecesszió, a kommunizmus és a modern épületek együtteseinek.

Bukarest legjellegzetesebb épülete is, a Parlament palota, híven tükrözi Ceauşescu megalomániáját. A 12 emeletes, 3100 szobás palota 1980-as években épült, mely a világ második, míg Európa legnagyobb épülete. Jelenleg a parlament épületéül szolgál.

A Diadalív a párizsi diadalív mintájára készült 1935-ben. A Stavropoleos ortodox templom és a hozzátartozó egykori kolostor a 18. században készült, belső freskói, aranyozott ikonosztáza figyelmet érdemelnek.

A Falumúzeum (Muezul Satului) a repülőtér felé vezető úton található, Bukarest egyik legérdekesebb múzeuma, ahol Románia egész területéről származó falusi építészet remekeit tekinthetjük meg.