Brijuni Nemzeti Park

Brijuni Nemzeti Park

Ahogy az útikönyvek is megírják Pulát, Rovinj és Porec városát mindenképp látogassuk meg az Isztrián. A kötelező látnivalók sorát most a Brijuni Nemzeti Parkkal folytatjuk. Sok útikönyv megemlíti a Brijuni szigetcsoportot. Ez a szigetcsoport valóban egy különleges természeti képződmény az Isztria partszakaszán. Ha szeretnénk megnézni a nemzeti parkot, akkor a Pula felett található Fazana településre vezessünk le, parkoljuk le a helyi nagy parkolóban és sétáljunk be a sétányon a park hivatalos irodájáig. Utunk során sok jegyárus fog megállítani, hogy fizessünk be inkább az ő privát túrájukra. Ha valóban szeretnénk bemenni a Nagy Brijuni szigetre, akkor ne engedjünk a csábításnak, mert ezek a hajók nem köthetnek ki a szigeteken, csak a partszakaszon hajózhatnak.

Milyen is valójában ez a Brijuni Nemzeti Park?

Ha sikerült végre jegyet vennünk a más- vagy harmadnapi túrára, akkor indulásként beterelnek egy helyi, szép „Brijuni” matricákkal felcímkézett hajóra. A hajó kihasználtsága olyan 150%. Ekkor lehet gazdaságosan beindítani a motorokat.. A szigetre átérkezvén 4 csoportba terelik a népséget: horvátok, olaszok, németek és az egyéb. Szépen csattanjunk be az egyéb kategóriába. Ha szerencsénk van, akkor azonnal, ha nem, akkor egy órányi várakozás után megérkezik értünk a helyi kisvasút. (Azért kell egy órát várnunk, mert 4 csoport van, és 2 kisvonat. Ha mi kerülünk a várakozó csoportba, akkor végig kell várnunk amíg a német vagy az olasz csoport visszaér.) Ezzel a kisvasúttal járjuk végig a sziget nevezetességeit.

Brijuni Nemzeti Park

Egy szó, mint száz, érdekes és aranyos a sziget. A partszakasza kacskaringós, az öblöket kis félsziget, félszigetet, kitüremkedést öböl követ. A kisvasúttal elhaladunk a szállodák, az egykori római romok és nagy kerítéssel elkerített rezidenciák mellett. Az idegenvezetőnk az úton elmeséli hogy a horvát miniszterelnök is itt tengeti szabadnapjait, mint egykoron Tito, akinek neve összemosódik a Brijuni névvel. Van a szigeten igazi vad kaktusz-telep és 700 éves olajfa is.

Hogy el ne felejtsük, a Brijuni Nemzeti Park egyik látványossága a szafari park. Sajnos ne számítsunk túl sokra mert csalódás fog érni. A hírhedt szafari parkot néhány szamár, zebra, szürke marha és két elefánt alkotja. Minden esetre megáll a kisvasút a szafari park büfénél olyan 15-20 percre, hogy egyel több lehetőségünk legyen a szigetecske vagyonának növelésére.

brijuni nemzeti park

Mindent egybevétve aranyos túra a sziget megtekintése, mert változatos és kissé mesébe illő az egész szigetcsoport. Azonban azt se felejtsük el, hogy csak nyomorogva tudunk átjutni a túlpartra és jó eséllyel egy órányi várakozás után jön értünk a helyi kisvasút, így inkább iktassunk be egy hajós programot a Brijuni megtekintése helyett.