Székesfehérvár Bory-vár

Bory-vár

A Székesfehérváron található Bory-vár a város egyik kedvelt turisztikai attrakciója, a látványos külseje miatt népszerű úti cél. A héttornyú vár legmagasabbika a Csúcstorony, ahonnan a városra nyílik panoráma, de szép időben a Bakony és a Vértes vonulatai is jól láthatók. Habár a vár épületébe nem, az épületen kívüli területre kutyával is be lehet lépni.

Bory-vár látnivalói

Székesfehérvár Fejér megye székhelye, jelentős történelmi múlttal rendelkezik, és méltán emlegetik a királyok városaként. Kiváló elhelyezkedése miatt nem csak az ipari beruházások számára vonzó, turisztikai látnivalói miatt egyre több látogató keresi fel. A város főterén található Országalma mellett a Bory-vár a legfelkapottabb látnivaló, egyben a város fontos szimbóluma.

A Bory-vár története dióhéjban

A Bory-vár Székesfehérvár külterületi részén, az Öreghegy városrészen, a Máriavölgyben található, a tulajdonosa Bory Jenő 1912-től kezdett építeni a saját tervei alapján. A szobrász és építőmérnök a munkásságával művészi álmait kívánta megvalósítani és a hitvesi szeretnek kívánt adózni. Monumentális művét haláláig fejlesztette és bővítette. A megnyitására 1934-ben került sor, és a helyiek körében egyre nagyobb volt az érdeklődés. A látogatókat saját maga vezette körül, és ismertette a várépítés folyamatát és a stílusát is. A vár betonból épült, amely a korabeli építészek körében nem igazán volt népszerű. Maga az építés 41 évig tartott, és a második világháború alatt kis mértékben károsodott.

Székesfehérvár Bory-vár

Bory-vár különleges látnivalói

A 30 méter magas épület hét toronyból és 30 helyiségből áll, a száz oszlopos udvart körbefutó árkádsoron a magyar történelem jelentős alakjainak szobra állnak. A szobrászati műalkotásként jegyzett vár számos különlegességet is tartalmaz, a magánmúzeum festményeket, mozaikalkotásokat, és díszkutakat egyaránt. A Százoszlopos udvar végében található a hitvesi szeretet kápolnája, amelynek fala felett látványos freskó díszeleg más művészek híres múzsáiról, valamint felesége egészalakos szobra tekinthető meg. Igen látványos a Zászlós torony lépcsőháza, amely igen dekoratív, csipkézett csigavonalban halad a torony teteje felé, a díszítő festés lányának, a festőművész Bory Klárának a keze munkája.

Megközelítése

A Bory- vár Székesfehérváron a Máriavölgy út 54. szám alatt található meg. A városközpontból tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető: a buszpályaudvar irányából 26A busszal, míg a vasútállomás irányából a 31-es és 32-es busszal közelíthető meg.

Nyitvatartás

November 8-tól december 23-ig minden nap: 09:00-16:00 óráig tart nyitva.

Január 8-tól március 13-ig naponta hétfő-péntek között: 09:00-15:00 óráig;

 szombat-vasárnap:   09:00-16:00 óráig tart nyitva.

Március 14-től október 31-ig minden nap: 09:00-17:00 óráig tart nyitva.

Zárva tart december 24- január 7 között.

Jegyár

Gyerekeknek 6 éves kor alatt ingyenes.

Teljes árú jegy: 2000Ft

Felnőtt kísérő jegy: 1000 Ft

Diák/nyugdíjas jegy: 900 Ft

Fogyatékkal élők és kísérőjének jegy: 1000 Ft

Kutyával a Bory-várban

Az épületen kívüli területre kutya is bevihető ölben, táskában, vagy rövid pórázon, és szájkosár használata mellett, a tisztaságra ügyelve.

Elérhetőség

8000 Székesfehérvár, Máriavölgy út 54.

Telefonszám: +36 20/22305 570     E-mail: info@bory-var.hu

Web: www.bory-var.hu

Kirándulások Székesfehérvár környékén

Sóstó Látogatóközpont Székesfehérvár I Nádasdladányi Nádasdy kastély I Tési szélmalmok Tés I