Balatoni Bobpálya

Bobozzunk télen és nyáron

A bob hazánkban talán még nem tartozik a legnépszerűbb téli sportok közé annak ellenére, hogy a téli olimpiák egyik kedvelt versenyszáma.

A bob lényege a száguldás egy hosszú, csúszdához hasonlítható pályán, egy meglehetősen egyedi, kissé szánkóhoz hasonlítható, két vagy négyszemélyes eszközön. A szánkóval ellentétben a bob elől-hátul korcsolyaszerű talppal rendelkezik, acélból és alumíniumból készült, szivar alakú nyitott eszköz.

Ez a sport különleges helyszínt igényel, amely a legtöbb esetben egy 1200-1600 méter hosszúságú lejtőszerű pálya. Célja a gyorsaság, melynek érdekében a pályán akár 140 km/h-s sebességgel is haladhatnak a versenyzők. A világon jelenleg körülbelül 30 versenyre alkalmas pálya üzemel.

A versenyzők a kezdéskor szöges cipőben intenzíven tolni kezdik a bobot a megfelelő lendület eléréséhez, majd beleugranak és igyekeznek minél hamarabb a pálya aljára érni. A versenyeken a sebesség és a pálya íveltsége miatt sokszor csúfos eséseket látunk.

Nem kell azonban feltétlenül sportként gondolnunk a bobra. Remek hétvégi kikapcsolódást jelenthet ugyanis, és hazánkban több helyen is találunk bob pályákat, ilyen például a balatoni, a miskolci, vagy a mátrai terep.

Balatoni bob pálya

Ez a pálya Veszprémtől 10 km-re, Balatonfűzfő területén egész évben várja a látogatókat. A 2001 óta működő, 800 méter hosszú pálya remek élményt nyújt az idelátogató családok, turisták számára, hiszen éles kanyarok és bukkanók színesítik a lesiklás élményét. Éjszaka kivilágítják a teljes alagutat, mellyel szintén fokozható a száguldás hangulata.

Balatoni bob pálya

A pályán 33 különböző kétszemélyes bob kocsi halad, melyek a versenyekkel ellentétben maximálisan 40 km/h-s sebességre képesek. Ha valaki ezt a sebességet is sokallná, akkor aggodalomra nincs semmi ok, hiszen a kocsikból tetszőlegesen irányítható a sebesség a bátorságunk szerint. A biztonság érdekében három pontos biztonsági övvel rögzítik a kocsikba a vendégeket.

Mátrai bob pálya

Magyarország legmagasabb pontján, Sástón működik, Gyöngyöstől 12 km-re, Mátrafüred és Mátraháza között. A komplexum 2006 októberében nyitott, és nem kevesebb, mint 930 méter hosszúságú pályával várja a kötött pályás siklás szerelmeseit.

Mátrai bob pálya

34 darab kétszemélyes kocsi áll az idelátogatók rendelkezésére, melyekben körülbelül 42km/ h-s sebességgel haladhatnak a vendégek.

Visegrádi bob pálya

A Nagyvillám-Kilátó mellett 2 bobpálya kanyarog a hegyoldalban. A létesítmény 1991 óta üzemel, 2002 óta pedig két pályával várja a sportos, lazító élményt kedvelő kirándulókat. A hagyományos medres pályában nyári bobbal, és a minden időjárási körülmények közt használható alpesi bobbal. Eső vagy hó esetén plexi tetővel szerelik fel a bobokat.  A lesikló pálya középső kanyarjaiból kitűnő rálátás nyílik a közeli Fellegvárra.

Visegrádi bob pálya

A bob a hullámvasutakhoz hasonlóan egyfajta függőséget okoz, így a kaland végén biztosan be akarunk majd nevezni egy következő túrára. A pénztárcabarát sport télen és nyáron is űzhető. Bátran vágjunk bele ebbe a remek szórakozásba – emlékezzünk a filmből jól ismert, jamaicai bob csapatra, és irány egy közeli bob pálya!