Biograd

Biograd

Biograd, város és kikötő Észak-Dalmáciában 28 kilométerre található délre Zadar városától. A várost megközelítően 6000-en lakják, amely egy kis félszigeten található. Biograd északi oldalán Bosana-öböl, a délin pedig Soline-öböl határolja. A várossal szemben található a Planac és a St. Catherine(egy világítótoronnyal) szigete. A Soline-öbölnél egy hatalmas nyilvános strand kapott helyet. Biograd a környék központi kereskedelmi és szállítási központja, remek összeköttetéssel a szárazfölddel, a környező tengerparti falvakkal, városokkal és Pasman-szigetével.

A gazdaság a mezőgazdaságra, a halászatra és a turizmusra helyezi elsősorban a hangsúlyt. A Zadar-Split városát összekötő úton a legkönnyebb megközelíteni Biogradot és a remek fekvése lehetővé tette a várost ahhoz, központi helyet tölthessen be a horvát Riviérán. Ez a központi Riviéra magában foglalja: St. Petar na MoruTuranj, Sv. Filip i Jakov, BiogradPakostane és Drage településeket és számos kisebb települést a Pasman-szigeten: TkonKrajPasmanBarotulMrljaneNevidaneDobropoljana, Banj és Zdrelac, valamint Vrgada-t Vrgada-szigeten.

Biograd

A tengeri turizmus, mint a hajózás, vitorlázás, búvárkodás remekül tud érvényesülni a városban. A közelben található három nemzeti park is: PaklenicaKornati Archipelago és a Krka, valamint a Telaščica, és a Vransko-tó természetvédelmi terület.

Biograd látnivalók

A kulturális és történelmi hagyatékoktól eltekintve Biograd na Moru a mesés tengerpartjairól, festői öbleiről és változatos szállásairól ismeretes. A városban rengeteg étterem kínál helyi és nemzetközi specialitásokat is. Az óváros nagy része a kis félszigeten található. Felsorolásképpen pár látnival56ó Biograd óvárosának a kínálatából: Szent Rókus templom (16. században építették Szent Rókus tiszteletére, aki a pestis áldozatainak a védőszentje), a Szent Stosia templom (18. századi katedrális helyére épült), a Szent Dujam ferences kolostor(14. században épült barokk kolostor szent képeket és könyvekben gazdag könyvtárral rendelkezik), a Szent Ante templom(13. századik nyúlik vissza a történelme és korai romantikus stílus jegyeit viseli magán), a Szent Iván Bencés kolostor(1069), a Szent Toma bencés kolostor maradványai(1102), a Szent Antonija plébániatemplom(1850), vízvezeték maradványok és megszámolni is nehéz látnivaló, ami gazdagítja a belvárost.

A város turisztikai fejlődése a két világháború között kezdődhetett el igazán. Az első nemzetközi vendégei a városnak a csehek voltak, akik már 1920-as években felismerték Biograd szépségeit. Az első hotel 1935-ben épült fel a mai Illyria Hotel helyén kapott helyet.

Biograd

A mesés Pasman-csatorna számos kis szigettel védte Biogradot és a Riviérát az erős tengeri szelektől, amely kedvez az úszni és hajókázni vágyó vendégeknek.  Csónakkal, kisebb hajókkal lehetőség van  felfedezni a Kornati-félszigetet, valamint a közelben található Telaščica Nemzeti Parkot is. 7 kilométerre található Telaščica, a legnagyobb tava Horvátországnak, ami édesvízi halakban gazdag. Horgásztúrák kiindulópontjának így Biograd városa kiemelten kedvező választás lehet.

Aki szeretné kipróbálni a teniszt a nyaralása alatt, akkor azok számára fenomenálisan hangozhat, hogy az Adria egyik legnagyobb teniszcentrumát a városban alakították ki, ami magában foglal 14 salakos és 6 kivilágított pályát is. Ehhez még hozzácsapódik pár kézilabda, kosárlabda és focipálya is, nem beszélve a minigolfozási lehetőségekről. Tehát aki aktívan szeretne pihenni a mesés horvát Riviérán, azoknak Biograd tökéletes választás lehet. Mint már említettem, lehetőség van a sportra éhezők számára tengeri sportokat is űzni, mint vízisízni(a Biograd körüli részeket a szörfösök paradicsomaként is emlegetik), szörfölni, hajókázni, búvárkodni Biograd közelében.

Biogradi kikötő gyakori célpontja a hajósoknak, akik a Kornati-félsziget az úti céljuk, így ha a kikötőben jársz, érdemes körbenézni, mert ritka szép hajókat csodálhatsz meg. Regatta, vitorlázás és más tengeri programok az év minden hónapjában megrendezésre kerülnek. a biogradi kikötőkben 1000 kikötőhely várja a hajósokat az év minden napján.

Biograd

Biograd történelme pár szóban

A város eredetileg a Biograd na Moru nevet viselte, viszont napjainkban leginkább csak Biograd-ként emlegetik. A város neve szláv eredetű, ami körülbelül azt jelenti magyarra fordítva, hogy “fehér város a tengeren”. A 900-as években a horvát királyok alapították, majd ez lett az uralkodók székhelye is. Az 1100-as években a velencei flották teljesen lerombolták a várost. Később, 1409-ben a Velencei Köztársaság elfoglalta a várost. A Velence és az Oszmán Birodalom háborújának velejárójaként az oszmánok 1521-ben, majd 1646-ban ismét lerombolták a várost. 1797-ben a Velencei Köztársaság elbukott és ezzel egy időben a város felszabadult a velencei uralom alól. Nem sokáig lehetett “szabad” a város, mivel Napoleon, majd később az Osztrák-Magyar Monarchia kebelezte be Biogradot. A háborúk alatt többször cserélt gazdát a város, majd a II. Világháborút követően Jugoszlávia része lett. Az 1990-es évek elején a horvát függetlenségi háború alatt több alkalommal is szétlőtték a szerbek a települést.

Biograd időjárás

Biograd tökéletes elhelyezkedésének köszönhetően az időjárás több, mint kellemesnek mondható. A mediterrán éghajlat jótékony hatásának köszönhetően kevés a csapadék és kiemelten magas a napsütötte órák száma. Az időjárás meglehetősen egyhangú: a nyár nagyon meleg, míg a tél pedig enyhe, ritkán közelíti meg a fagyáspontot. Ha nyaralásod célja a város, akkor 95%-ban napsütéses időre számíthatsz.