Berat Albánia

Berat

A festői fekvésű Berat Albánia legszebb városa, a Tomorri és a Shpirag hegyek gyűrűjében, az Osum folyó partján terül el Tiranától délre.

Beratban a kommunizmus építészete kevésbé éreztette hatását, ugyanis Enver Hoxha múzeumvárossá nyilvánította, történelmi városnegyedeit, épületeit megtartva. Beratot az ’ezerablakos városnak’ is hívják, óvárosának egymásra épült utcái, sokablakos fehérre meszelt házai hűen őrzik a városka egykori hangulatát.

Berat

Berat óvárosa és fölötte magasodó várnegyede szerepel az UNESCO világörökségi tentative listáján.

Berat legfőbb látnivalója a város fölött magasodó sziklaszirtre épült várnegyede. A vár kanyargós, szűk utcáin sétálva történelmi lakóházai mellett egykori 14 templomából és egy mecsetjéből még ma is többet találunk.

Berat

A Shën Todhri temploma a 16. században épült, míg az 1797-ben emelt Shën Mëri templomot egy 10. századi templom helyén építették, melynek épületében az Onufri Múzeum működik jelenleg. A várfalon kívül még ma is áll két kisebb temploma a 14. századi Szentháromság templom és a 13. századi Szent Mihály templom.

Berat óvárosának további lényeges látnivalói az Etnográfiai Múzeum, a 15. századi Király-mecset, a 16. századi Ólom mecset, a 19. századi Agglegények mecsetje.

Berat

Berat szállásBooking.com