videojáték

Az egész napos játék hátrányai és előnyei

A videójátékok elég addiktívak tudnak lenni, különösen akkor, ha gyerekekről van szó. Persze felnőttként is hajlamosak vagyunk arra, hogy teljesen begubózzunk egy végigjátszás erejéig, vagy a különöbző online játékokban a raid-ek a napi rutin részét képezzék.

A videójátékkal kapcsolatos érvek és ellenérvek feltárják a megdöbbentő valóságot kapcsolódó viselkedési kérdésekről és kognitív képességekre való hatásukról a játékosok körében, mivel ezek a játékok hosszú távú hatással vannak a játékos személyiségére. A következőkben amikor játékokról beszélünk, akkor nem online kaszino oldalakról és hasonló játékokról van szó. A játékok fontosak a fejlődő kognitív képességek szempontjából, amelyek viszont hasznosak a világ jobb érzékelésében. A játék az elme információfeldolgozási képességeit is javítja!

Ettől eltekintve a játékoknak is nagy oktatási értékük van, mert a játék alapú elemek elősegítik a mélyebb tanulást. A játékosítás az oktatásban az egyik leghatékonyabb technika a tanulók bevonására minden csoportban, és ezt a megbízható stratégiát a vegyes tanulásban és a 100%-os online oktatási platformokon használják.

A videojátékok pozitív hatásait a tanulásra

Növeli a tanulásra fordított teljes időt

A kutatók felfedezték, hogy a játék lehetővé teszi az egyén számára, hogy több időt fektessenek a tanulásba. Ez az egy tevékenységre tudatosan fordított megnövekedett időtartam miatt történik. Ennek a hitnek a logikája az, hogy ezek a játékok olyan vegyi anyagokat bocsátanak ki, amelyek lehetővé teszik az agy plaszticitását, ami végül tanulást eredményez.

Javítja a szem-kéz koordinációt

Szem-kéz koordinációs játékok többek, mint tiszta szórakozás a játékosok számára. Ezek a tevékenységek tökéletesek az egyén szenzormotoros szabályozásának javítására. Még jobb a kognitív és motoros hiányosságokkal kapcsolatos problémák kezelésére, mint például az olyan rendellenességek, mint az autizmus. Bizonyított tény, hogy azok az emberek, akik videojátékokat játszanak, jobb kéz-szem koordinációval rendelkeznek, mint azok, akik nem játszanak ilyenekkel.

Fejlett képességek a különböző szerepek betöltésére

A BBC újabb nagy előnyt tárt fel a játékgyakorlattal kapcsolatban. A jelentés szerint a játékosok kiváló képességekkel rendelkeznek az információk asszimilálására, és nagyszerűen koordinálják tetteiket. Mindezek a tulajdonságok alkalmassá teszik a videojáték-játékosokat a nagy kihívást jelentő munkák elvégzésére, amelyekhez átvihető új, 21. századi készségekre van szükség.

Segít a kommunikációs készségek fejlesztésébenű

A videojátékok számos előnye és hátránya közül ez közvetlenül kapcsolódik a legfontosabb 21. századi  készséghez, a kommunikációhoz. Íme egy érdekes médiajelentés egy fiatal játékosokkal végzett felmérésről. Ezek a tények pozitív kapcsolatot mutatnak a játék és az élvezet között olyan tevékenységekben, amelyek javítják a kommunikációnkat:

  • A felmérés résztvevőinek 79,4% -a fedte fel, hogy havonta egyszer olvas a játékkal kapcsolatos anyagokat.
  • 5-ből 3 résztvevő havonta egyszer írt valamit a játékokkal kapcsolatban.

Ezek a hobbik pozitív kommunikációs kapcsolatokat is teremtenek a fiatal szereplők között, és segítenek a társadalmi kapcsolatok kialakításában is.

Segíti a vezetői és döntéshozatali készségek fejlesztését

Továbblépve nézzük meg a listát a videojáték előnyeiről és hátrányairól, itt az ideje, hogy megvitassunk olyan készségekek, mint a vezetés és a döntéshozatal. A játékosok olyan készségeket sajátítanak el, mint az alkalmazkodás és az azonnali reakciók, miközben a kedvenc játékaikat játsszák. Ezek a képességek idővel javulnak, és segítenek a játékos döntéshozatali és vezetői készségeinek fejlesztésében. Ez azért történik, mert ezek a játékok azonnali cselekvést igényelnek, ami hosszabb ideig aktívan tartja a játékos agyát. És bizonyos módon növeli az egyén általános fókuszszintjét és tanulási képességét.

Csökkenti a káros anyagok fogyasztását

Pozitív kapcsolat van a játékra fordított idő és a káros függőségi szokások csökkentése között is. A videojátékok és a magával ragadó játékélmények pozitív hatásai az egyén energiáját a termelékenyebb és célorientáltabb gondolatok felé terelik.

Ez a magas szintű elkötelezettség nem hagy teret más dolgoknak abban a bizonyos pillanatban. A fókuszált figyelem csökkenti a túlzottan addiktív anyagok, például a nikotin, az alkohol stb. fogyasztását. Mindent egybevetve, ezek a szokások segítenek az elme formában tartásában és a káros sóvárgások hatásának hosszú ideig történő csökkentésében.

Játék-alapú tanulás – egész nap a gép előtt? Akár tanulhatna is valamit!

A játékosítás a tanulásban lelkesedést vált ki a tanulás iránt

A játékok iránti vonzalom ideális, hogy szórakoztató módon, interaktív játék-szerű stratégiák segítségével fejleszteni készségeiket. A játékalapú tanuláson belül kialakított jutalmazási rendszer serkenti a tanuló agyát, és folyamatosan visszatérésre sarkallja, hogy többet megtudhasson. Ez a belső motiváció rendkívül elkötelezetté teszi a tanulót, és ezzel javítja a jobb eredmények lehetőségeit a tanulás végtelen buzgalma révén.

A szülők bölcsen használhatják a játékszenvedélyt

Az online játékfüggőséget úgy lehet kihasználni, hogy ugyanezt átirányítják az oktatási tartalomra. Ennek egyik módja, hogy beíratja a gyermeket egy online tanulási platformra/online kurzusra, amely kielégíti a gyermek játék iránti szenvedélyét. A legjobb akkreditált online iskolák közül néhány szisztematikus „játéktervet” használ a tanfolyamaihoz. Bebizonyosodott, hogy a játékok használata és a tantervbe való beépítése javítja a tanulás minőségét. Ezek az oktatási játékok pedagógiai attribútumai tökéletesen megvalósulnak a virtuális iskolákban. Az online kurzusok elemei magával ragadó játékszerű élményt teremtenek a diákok számára, és szerencsére a szülők most 100% -os online iskolai programokat választhatnak, hogy kielégítsék gyermekük játékmániáját, valamint jobb tanulási eredményeket érjenek el.

Záró gondolatok

A játékalapú tanulás elemei szintén rendelkeznek azonnali visszajelzéssel ranglisták, pontszámok, pontok, táblázatok stb. formájában. Ez segít a játék dinamikájának használatában a kívánatos viselkedésbeli változásokhoz. A diákok azonnal tanulhatnak a hibáikból, és megtanulhatják, hogyan javítsák ki őket. Ez segít fejleszteni a kritikus gondolkodási készségeket, és elősegíti a viselkedés megváltoztatását a játék dinamikáján keresztül. Mindezek a pozitív hatások a videojátékok és a szerencsejáték tanulás nagy az ember kognitív javítása. De ezek a függőséget okozó szokások veszélyesek lehetnek, ha nem kezelik és nem kontrollálják őket.