Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A legjobb helyek Magyarországon a turisták számára

Minden ember szeret kikapcsolódni, Magyarország pedig erre tökéletes választás. Tekintve, hogy jó földrajzi helyekkel rendelkezik, az embereknek lehetőségük van kulturálódni, fürdeni, kirándulni, vagy akár szórakozni is. Aki inkább a szerencsejátékozást részesíti előnyben, mint hobbit, annak például érdemes ellátogatni a Sloterman oldalára, aki pedig szeretne elutazni valahova Magyarországon, de még nem tudja hová, az tekintse meg az alábbi cikket, hiszen minden részletet megtudhat arról, hogy mely helyekre érdemes ellátogatni.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Ez a Nemzeti Park a Balaton-felvidék a Kis-Balaton délnyugati részéhez tartozik, melyhez ha ellátogatunk, hat tájvédelmi körzet megtekintésére van lehetőségünk: Tihanyi-félsziget, Pécselyi-medence, Badacsony, Keszthely, Kis-Balaton és a Káli-medence. A tájvédelmi körzetek meglátogatásra során számos turistalátványossággal lehet találkozni, emellett csodás természeti adottságokkal rendelkezik. A Nemzeti Parkban számos kiránduló útvonalon lehet végigmenni, melyeknek felfedezése során igazi rejtett kincsekre lehet bukkanni.

Balaton felvidék

Maga a Nemzeti Park 1997-ben alakult. Aki szereti a különleges alakú sziklákat, annak tökéletes választás lehet Tihany, hiszen a Nemzeti Park ezen részén kialakult enyhe klíma miatt habár az állat- és növényvilág ritkább, mint szomszédainál, a gyönyörű tájkép ezért kárpótolja a turistákat. Ezzel ellentétben amennyiben dús növény- és állatvilágra vágysz, ajánlott megtekinteni a Badacsonyi Tájvédelmi Körzetet, melynek bazalthegyein rengeteg olyan növény él, mely az ország más területein ritkábban fellelhető.

Abaligeti-barlang

Az Abaligeti-barlang a Mecsek leghosszabb barlangja, melyben egy gyönyörű patak is csordogál. A barlang Magyarország egyik legfokozottabban védett területe, melyet 1982-ben természetvédelmi területnek minősítettek. A hely érdekessége a barlang kutatástörténetéből adódik, mely egészen 1833-ig vezethető vissza. Visszajelzések alapján az Abaligeti-barlang az egyik leglátogatottabb helység az ország ezen részén, mely érdekes és szokatlan természeti adottságainak köszönhetően gyerekek számára is nagyon érdekes tud lenni.

Abaligeti-barlang

Keszthely

Listánkban kiemelkedő helyen áll Keszthely városa, mely a Dunántúlon helyezkedik el, helyileg Zala megyében található. A Balaton nyugati részén fekvő város a tó egyik legnagyobb városa, emellett számos ipar központjaként szolgál. Keszthely egy rendkívül ősi város, mivel az első, innen eredeztethető feljegyzések 1421-ből származnak.

Keszthely

A város egyik legnépszerűbb nevezetessége a Festetics-kastély, melyet a horvát származású Festetics család építtetett. A kastély gyönyörű építészeti remekműnek számít, melynek egyebek között az az érdekessége, hogy a család legidősebb tagja ebben a kastélyban hozta létre Európa első gazdálkodásfejlesztési tanintézetét. Az intézet azóta egyetemmé alakult, mely mai napig Georgikon Campus néven ismert.

Keszthelyen ezenkívül számos más nevezetességgel is találkozhatunk, hiszen rendkívül sok múzeumot és híres szobrokat tekinthetünk meg, emellett minőségi éttermeket és bárokat is van lehetőségünk kipróbálni. A város Zala vármegye egyik legfőbb gazdasági központja, illetve kiemelt szerepet kapnak a szolgáltatási szektorok, valamint az idegenforgalom, melyet a város elsősorban a megannyi történelmi látnivalónak köszönhet.