las vegas

A kaszinók és a kulturális élet: történelem és kikapcsolódás

Az intézményes szerencsejáték hosszú utat tett meg a 400 évvel ezelőtti első megjelenésétől kezdve a mai napig. Míg az első kaszinók látogatása még csak az elit kiváltsága volt, ma az olyan internetes kaszinókban, mint például a Vulkan Vegas vulkanvegas-hu.com már bárki bármikor kedvező nyerési esélyek mellett és tisztességes körülmények között játszhat. A kaszinók ma már leginkább a szórakozást szolgálják, azonban eleinte az elit gyülekezőhelyei voltak, majd a reformkori polgárság új társadalmi nézeteinek elterjedését segítették elő. Ezen kívül a modern kommunikáció előtt az üzleti élet központjai is voltak. Később, a 20. században, azokon a helyeken, ahol a szerencsejátékot tiltani próbálták, ott sajnos az illegalitásban működő kaszinók a szervezett bűnözéssel is több évtizedre összefonódtak. Hosszú út vezetett el a mai modern és biztonságos szerencsejátékipar megjelenéséig, amelyet most te is megismerhetsz, ha tovább olvasol!

Unatkozó Nemesektől Reformista Polgárokig

A legelső kaszinók nem a köznép szórakoztatására, vagy profitorientált célból jöttek létre, hanem egyszerűen azért, hogy az unatkozó, mulatozni vágyó nemeseknek biztosítsanak gyülekezési helyet. Az első intézményes kaszinók az 1600-as évek végén jelentek meg a leggazdagabb olasz városállamokban, elsősorban Velencében. Ezek a kaszinók még csak ideiglenes jelleggel működtek és főleg a karneválok és egyéb nagyobb ünnepek alatt nyújtottak kikapcsolódási lehetőséget az ott összegyűlt helyi nemeseknek és magas rangú távolról érkező vendégeknek. Az első kaszinók igazi elitista helyek voltak, ahova csak néhány száz ember léphetett be. A tagok szinte kivétel nélkül az uralkodói rétegből és a legvagyonosabb nemesi családokból kerültek ki. A kaszinózás a társadalmi státusz kifejezésének egy eszköze lett, így a játékosok jelentős része még csak nem is élvezte a játékot, egyszerűen csak azért volt ott, hogy előkelő társaságban mutatkozzon.

Több száz évnek kellett eltelnie, hogy a kaszinók szerepe változásnak induljon. Az 1800-as évek elejétől kezdve az ipari forradalmak és társadalmi reformok korában a kaszinók már jóval egyszerűbben látogathatóak voltak. Ekkor a legtöbb kaszinóban már nem volt feltétel a tagsághoz a nemesi származás, csupán a magas műveltség és a fedhetetlen jellem bizonyítása, sőt, egyes kaszinók a vagyoni követelményeket is meglehetősen nagylelkűen határozták meg. Ennek hatására megjelent a kaszinóban az újonnan kialakult városi polgárság. A kaszinóban összegyűlt szórakozni vágyó emberek között aztán gyorsan terjedni kezdtek a reformista ideológiák és az új tudományos felfedezések. Persze ez nem csak a kaszinókra, hanem például a kávéházakra és a színházakra is igaz volt. A kaszinók az 1800-as években aktívan hozzájárultak a köznép számára kedvező társadalmi változások kibontakozásához.

Kaszinók Az Illegalitásban

Érdekes, hogy a szerencsejáték, a szórakozás és az üzletkötés gyakran összekapcsolódik egymással, még akkor is, ha nem feltétlenül legális üzletekről beszélünk. Már az ókorban is gyakori volt, hogy az utcán különféle egyszerű játékokat pénzben játszó emberek között elvegyülve lehetett a legjobb üzleteket kötni. A kaszinókban mindig sok vagyonos és vállalkozó szellemű ember fordult meg, így a modern kommunikációs technológiák megjelenése előtt egyfajta gyülekező és információcsere központként is működtek. Azokon a helyeken pedig, ahol a kaszinókat megpróbálták betiltani, ott az illegalitásban működő játékbarlangokban hamar nemkívánatos információk kezdtek el gazdát cserélni.

Ez a leghangsúlyosobban talán az Amerikai Egyesült Államokban az 1920 és 1933 között érvényben lévő alkoholtilalom idején jelenik meg. Ekkortájt a titokban működő kaszinók továbbra is felszolgáltak alkoholt a vendégeknek, és mivel mind az alkoholfogyasztás, mint ezen kaszinók látogatása törvénytelen volt, ez a vendégkört is nagyban behatárolta, sajnos nem a jó értelemben. Sok olyan téves negatív tévhit keletkezett a kaszinókkal kapcsolatban ebben az időszakban, amely hibásan a mai napig megmaradt. Az 1920-as években az Amerikai Egyesült Államokban a kaszinókat a bűnözők uralták, ám ironikus módon a játékbarlangok továbbra is megőrizték a közművelődési és üzletkötési központ szerepüket, csak ebben az időszakban ez elsősorban a szervezett bűnözést segítette elő.

A Modern Kaszinók Társadalmi Szerepe

A modern szerencsejátékipar kialakulása a világ különböző részein nagyon eltérő időszakokban történt meg. A tengerentúlon a modern szerencsejáték, már az 1930-as években elkezdett megjelenni, az alkoholtilalom megszűnése után, Nyugat-Európában azonban inkább csak az 1950-es és az 1960-as években, a második világháború pusztításainak kiheverése után. Hazánkban és a legtöbb kommunista országban azonban még ennél is tovább kellett várni. Itthon a modern szerencsejáték csak a kommunizmus utolsó éveiben az 1980-as években kezdett el megjelenni. A megfelelően szabályozott, biztonságos körülmények közötti játékra pedig egészen a 2000-es évekig kellett várni. Mivel a modern kaszinók Magyarországon csak alig 20 éve vannak velünk, így a más országokban betöltött sokrétű szerepkörük nem tudott kialakulni.

Az Amerikai Egyesült Államokban és akár Nyugat-Európa egyes részein is, a kaszinók már nem egyszerű szórakoztatóipari központok. Rengeteg kaszinó vállal társadalmilag is hasznos szerepet, különféle jótékony kezdeményezéseken keresztül. Egyes szerencsejátékok, leginkább a póker, pedig valódi sporttá nőtték ki magukat. A leghíresebb pókerbajnokságokat milliók követik élőben világszerte, a legjobb játékosok pedig akkora sztároknak számítanak, mint akár a legjobb focisták. A fejlett világban a szerencsejáték és a turizmus is összemosódott, hiszen sok kaszinó egyben hotelként és szórakoztatóipari komplexumként is funkcionál, éttermekkel és bárokkal, így a kaszinók megjelenése az adott város vonzerejét is növeli. Magyarországon sajnos a kaszinók ilyen komplex társadalmi beágyazódása nem alakult ki.