Egerszalók sódomb

Egerszalók sódomb

Egerszalók főként a gyógyvízéről és gyógyfürdőiről ismert, azonban az itt található 18 méter magas sódomb egy világszerte ritka képződmény, ehhez hasonló csak Törökországban látható Európában. A sódomb és a környéke a közelmúltban gyógyhellyé minősült.

Egerszalók látnivalói

Egerszalók a Laskó-völgyében Heves megyében Egertől alig 5 km távolságra lévő település Az Egri borvidék része, a riolittufa borospincéi és a minőségi borok miatt kedvelt a borrajongók körében. A település a fürdés és wellness mellett számos izgalmas látnivalót kínál egész évben, például a barlanglakások, és a betyárbújó kaptárkövek. A környéken számos túraútvonal kerékpáros útvonal halad a Bükk kapujáig. A horgászok körében is népszerű, hiszen a horgásztó a Bükkalja legnagyobb vízfelülettel rendelkező tava.

Egerszalók sódomb Saliris Resort

Sódomb

Egerszalóki fő különlegessége sódomb, amely egyedülálló természeti képződmény, és amelyhez hasonló Európában csak Törökországban látható Pamukale-ban. A település déli felében található mészkődombot a föld mélyéről feltörő, forró vízű (65-68 fokos) termálforrás és a lefolyó, egyben lehűlő víz építette.

Egerszalók sódomb

A Vendel-kút vizéből lerakódó ásványi sók hatására a sódomb mintegy 1200 négyzetméteres felülettel rendelkezik, és helyi védelem alatt áll. A csipkézett fehér képződmények -mészkőteraszok, függönyök és párkányok területes folyamatosan változik, évente akár másfél cm-rel is vastagodik a sóburok. Különösen éjszakai kivilágításban káprázatos, a Nosztalgia Fürdő mellől egy könnyű sétával közelíthető meg. A sódomb lábainál épült fel a Saliris Resort Spa & Konferencia Szálloda, amely igen kedvelt a wellness élmény és kikapcsolódást kedvelők körében.

Egyéb látnivalók Egerszalókon

Barlanglakások, és a Sáfránykert

A helyi barlanglakások a 17-18. században épültek, amelyet a puha vulkanikus eredetű tufába vájtak. A 33 barlanglakást még az 1960-as években is lakták, a Sáfrány utca végében lévő összefüggő lakások ma turisztikai attrakcióként szolgálnak, és helytörténeti kiállítással is kiegészült. 2017-ben alakították ki az ökoépítészeti és néprajzi mintákat is ötvöző közösségi teret, a Sáfránykertet, ahol a gyógynövények és fűszerek mellett mesterségek műhelye és látványpince is található.

Kaptárkövek

A környéken több kaptárkő található (Kőbojtár, Kőasszony, Menyecske hegy), a kúp alakú sziklatornyokba fülkéket és mélyedéseket vájtak. A Betyárbújó kaptárkő valószínűleg egy bújóhely lehetett, és a közelmúltban Hungarikum címet nyert el.

Egerszalók kaptárkő

Lepkemúzeum

Kelet-Európa egyetlen szabadtéri lepkemúzeuma Egerszalókon a Sáfrány utcában található, május elsejétől szeptember végéig látogatható. A gyűjtemény nemcsak európai példányokat, hanem trópusi pillangókat is tartalmaz. A legkülönlegesebb darabja a nagy Atlasz lepke, amely a létező legnagyobb lepkék egyike.

Horgászó

A Laskó-völgyi víztározót a Laskó patak felduzzasztásával hozták létre. Amellett, hogy a Bükkalja legnagyobb vízfelelülettel rendelkező tava, gazdag madárvilággal rendelkezik. Igen kedvelt a természetjárók és a horgászok körében is a ragadozó hal állománya miatt.

Tücsökbusz

Egerszalók kifejezetten kedvező családos kikapcsolódásra is. A falunéző elektromos Tücsökbusszal a helyi nevezetességek könnyen járhatók be. A község Turisztikai Irodájának udvaráról indul, végig halad a sódomb, a pincesor mellett, a végállomása pedig a barlanglakások.

Fotó: gyogyvizekvolgye.hu