home office

3 tipp az otthoni munkavégzés hatékonyságának növeléséhez

Nincs meg a szükséges felszerelés

Otthonról dolgozik, és úgy érzi, hogy nem működik? Ha otthonról dolgozik, a hatékonyság elég könnyen megcsúszhat. Mik az okok, és hogyan lehet őket orvosolni?

Az étkezőben kuporog, ahol az asztala rögtönzött munkaterületként szolgál? Ha ráadásul egy kemény étkezőszéken ül, nem csoda, hogy nem érzi jól magát az adott helyen. Az ülőmunka önmagában nem tesz jót a szervezetünknek. Ha ehhez hozzáadjuk a nem megfelelő felszerelést és a helytelen ülést, akkor máris mozgásszervi problémákkal kell számolnunk.

A megoldás ebben az esetben viszonylag egyszerű, de költséges is. Ha Ön alkalmazott, kérheti munkáltatójától a felszerelési támogatást. Végül is a vállalatnak megfelelő munkakörnyezetet kell biztosítania Önnek, és mivel Ön nem foglal irodahelyiséget, a vállalat pénzt takarít meg az irodabérleten és a berendezéseken. Tehát a vállalatnak rendelkeznie kell a tartalék forrásokkal, hogy segítsen finanszírozni a felszerelést.

Milyen felszerelésre lesz szüksége?

Mindenekelőtt vásároljon jó minőségű íróasztalt. Ennek elég tágasnak és ideális esetben állíthatónak kell lennie. Az íróasztal magassága az Ön igényei szerint állítható. Ráadásul a nap legalább egy részében állva dolgozhat az íróasztalnál, ami sokkal természetesebb a mozgásszervi rendszer – különösen az ágyéki gerinc – számára. Nézze meg a FAVI.hu – a legnagyobb magyar online bútorkatalógust – és válassza ki az Ön igényeinek legmegfelelőbb íróasztalt.

Szüksége lesz továbbá egy minőségi irodai székre, egy nagyméretű külső monitorra, egérre és billentyűzetre. Ez sokkal jobb megoldás, mint közvetlenül a laptopon dolgozni.

Zárkózzon el a külvilágtól

Akkor jár a legjobban, ha a házban vagy a lakásban külön szobát tud elkülöníteni az otthoni munkavégzéshez. Így bezárkózhat, és megállapodhat a háztartás többi tagjával, hogy nem zavarják.

Ahogyan a lakótársak, rokonok vagy barátok sem zavarhatják Önt az irodában, úgy nem szokhatják meg, hogy munkaidőben a nap bármely szakában meglátogassák otthon. Próbálja meg elkerülni a csomagok vagy levelek átvételét is. Röviden: koncentráljon a munkateljesítményre, és délután vagy este foglalkozzon egyéb személyes ügyeivel.

Tartsa a kapcsolatot kollégáival

Ha egy irodán osztozik kollégáival vagy feletteseivel, ez természetesen arra kényszeríti, hogy a saját munkájára koncentráljon. A jelenlétükben alig lehet filmet nézni vagy cikkeket olvasni az interneten. Otthonról azonban elég könnyen lecsúszhat ebbe. Hogyan lehet kiszállni az ördögi körből?

Például videohíváson keresztül kapcsolja be kedvenc kollégáját. Nem mintha napi 8 órán át kellene nézni és beszélgetni, de ha kell, akkor, ahogy az irodából megszokhatta, néhány rövid személyes részt követően jöhetnek a munkával kapcsolatos, fontos kérdések – ez fenntartja a munkamorált és növeli a hatékonyságot is.
Fotó: pexels.com