Tallinn

Tallinn

A Balti-tenger, azon belül is a Finn-öböl partján elterülő Tallinn nemcsak Észtország fővárosa, gazdasági, kulturális központja, hanem az egész Baltikum egyik legpatinásabb városa.

Tallinnban található a régió legjobban megőrzött középkori városmagját, mely egyben szerepel az UNESCO világörökségi listáján is. Az egykor gazdag Hansa város sokszínű történelmi múlttal is rendelkezik: történelme során tartozott a Dániához, Svédországhoz, a Német Lovagrendhez, az Orosz Birodalomhoz és később a Szovjetunióhoz is. Tallinn mára a térség egyik legvonzóbb turisztikai látványosságává nőtte ki magát.

Tallinn

A látnivalók zömmel a történelmi óvárosban találhatók és gyalogszerrel könnyen elérhetők. Tallinn óvárosa a 13-16. század között kiépült városfallal körülvett területen belül áll, mely városfal egykor Észak-Európa legerősebb erődítménye volt.

Középkori városfala ma is áll közel 2 km hosszan, 26 tornyával az óváros meghatározó képe. Külön említést érdemel a Városháza téren álló, 1402-1404 között késő gótikus stílusban épült Városháza, mely Észak-Európa és a Baltikum  egyetlen érintetlenül megmaradt ilyen jellegű késő gótikus építészeti emléke.

Tallinni óváros szűk középkori utcácskáin akár órákon át lehet barangolni, ahol középkori templomokat, múzeumokat, hangulatos éttermeket és kávéházakat találhatunk.