sixtus-kápolna

Sixtus-kápolna

Vatikánt, melyet gyakran Vatikánvárosnak neveznek, a világ legkisebb területű önálló és független állama, melyet Olaszország központja Róma vesz körül. A Vatikáni Múzeum mellett a látogatók itt találhatják meg a csodálatos Szent Péter- bazilikát, a méreteiben lenyűgöző Szent Péter teret, és a Sixtus-kápolnát.  A kápolna épületét a 15. században IV. Sixtus pápa építette. Eredeti neve Capella Maior volt, jellemzően egy egyszerű ferences rendi épület, amelynek védelmi okokból kis ablakokat terveztek,  de az Angyalvár pápai erődítménnyé alakulása után régi funkciójában, immáron hatalmas ablakokkal tekint a világra.

sixtusi kápolna

Méretei az Ószövetség által rögzített Salamon templommal egyeznek meg. Nemcsak a mindenkori pápa magánkápolnája, de a pápaválasztások, a konklávék fontos helyszíne.

A kápolnát Michelangelo mennyezetfreskója ékesíti, amelyet a művész legjelentősebb alkotásaként tartanak számon. A mester négy év alatt készítette el a művét. A kápolnát folyamatosan restaurálják, hogy mind a freskó, mind a kápolna állapotát megvédjék és megőrizzék.

Maga a mennyezetfreskó monumentális méretével, 540 m2-nyi felületével, a világ legnagyobb egybefüggő freskó alkotása. A témájában az Ószövetség szereplőit, és eseményeit jeleníti meg 9 jelenet látható a Teremtés Könyvéből, például a Paradicsomból való kiűzetés, és az Ádám teremtése.   Ezek egyenként is minden idők leghíresebb festményei közé tartoznak.

sixtus kápolna Róma

Sixtus-kápolna megközelítése

  • Metró: A narancssárga vonal Cipri-Musei Vaticani megálló

Népszerű attrakciók a közelben:

Szent Péter-bazilika 100 m, Vatikánváros 100 m, Szent Péter tér 260 m, Vatikáni Múzeum 400 m, Angyalvár 1 km távolságra van.

Belépőjegy

A kápolnába a Vatikáni Múzeumban megváltott kombinált belépőjegy érvényes.

Javasolt a Vatikáni Múzeum hivatalos honlapján előre online jegyet foglalni.

Az online elővétel során kombinált jegy felnőtteknek: 17 €, – 6-18 éves korig: 8 €, diákoknak 19- 26 éves korig: 8 €, és további 4 € az online jegyelővétel díja.

Nyitva tartás

Hétfőtől- szombatig 09:18:00, Vasárnap zárva (kivéve minden hónap utolsó vasárnapját: 09:00-14:00.

Továbbá zárva: január 1. és 6. február 19.22.28. június 29. augusztus 15. november 1. december 8.26.