A valaha volt legnagyobb League Two – Okok, amiért a második Bundesligát felső szintű bajnokságként látogatják

A futball rendkívül népszerű Németországban, talán jobban, mint bármely más európai országban, amint azt a statisztikák is megerősítik. A Premier Bundesliga az első helyen áll a világon a meccsenkénti nézettséget tekintve, átlagosan 42 992 szurkolót vonz. A németek futballszeretetét azonban még inkább bizonyítja a második Bundesliga magas látogatottsága, amely közvetlenül a hatodik helyen áll az öt élvonal mögött, még a francia Ligue 1-et is megelőzve.

Az előző szezon látogatottsági rekordot döntött a második Bundesliga-ban, és ez még nem a határ. „Ebben a szezonban mindenképpen új nézőszámot állítunk fel” – mondta Klaus Allofs, a Fortuna Düsseldorf igazgatótanácsának tagja a 2023/24-es szezon kezdete előtt. Az előrejelzés pedig beigazolódik: 20 játékkör után 28 350 néző az átlagos nézőszám. Ebben a helyzetben a második Bundesliga bejuthat a legjobb 5 közé a látogatottság tekintetében.

„Nekünk van a történelem legjobb és legvonzóbb második ligája” – mondta 2018 nyarán az Erzgebirge Aue akkori elnöke, Helge Leonhardt. „Véleményem szerint ez a világ legerősebb második bajnoksága” – mondta Kenan Kojak, a Hannover edzője 2020 szeptemberében. A 2023/24-es szezon küszöbén a liga többi képviselője is hasonló véleményt fogalmazott meg, hangsúlyozva a verseny kizárólagosságát és vonzerejét.

A németországi futball valóban nagyon jól fejlett, ezt bizonyítja a mostbet hungary weboldal jelentése is, ahol megtudtuk, hogy minden hétvégén több mint 100 000 euró érkezik a második Bundesligából.

A valaha volt legnagyobb League Two - Okok, amiért a második Bundesligát felső szintű bajnokságként látogatják A futball rendkívül népszerű Németországban, talán jobban, mint bármely más európai országban, amint azt a statisztikák is megerősítik. A Premier Bundesliga az első helyen áll a világon a meccsenkénti nézettséget tekintve, átlagosan 42 992 szurkolót vonz. A németek futballszeretetét azonban még inkább bizonyítja a második Bundesliga magas látogatottsága, amely közvetlenül a hatodik helyen áll az öt élvonal mögött, még a francia Ligue 1-et is megelőzve.

Német bajnokok, Bajnokok Ligája résztvevők, sőt Bajnokok Kupa-győztesek – a 2. Bundesliga tele van jeles múlttal rendelkező klubokkal

A liga sajátossága a résztvevők presztízsében és hírnevében rejlik. A második Bundesliga évről évre egyre erősebbé válik, mivel az elitből hangzatos nevű csapatok és vezetési problémákkal bővülnek. Ebben a szezonban a Hertha Berlin és a Schalke csatlakozott a bajnoksághoz.

A 18 csapatos bajnokságban jelenleg 13 korábbi német bajnok szerepel (köztük Kelet-Németország és a Bundesliga előtti címek az 1960-as években). Nyolc klub szerepelt egyszer a Bajnokok Ligájában és annak elődjében, a Bajnokok Kupában. Köztük a Schalke, a Hertha, a Hansa, a Hamburg, az Eintracht Braunschweig, a Nürnberg, a Magdeburg és a Kaiserslautern. A Hamburg 1983-ban még az Európa Kupát is megnyerte, és a Nottingham Forrest Premier League-be való feljutása után lett az egyetlen nem élvonalbeli Bajnokok Ligája-győztes.

Ezek a klubok gazdag történelemmel, hagyományokkal és nagy rajongókkal rendelkeznek. Az egykori Union-játékos, a Sky szakértője, Torsten Mattuschka még azt is elmondta, hogy a második ligában több olyan klub van, amely érzelmeket vált ki az emberekben, mint a legfelsőbb osztályban.

A League Two számos regionális derbinek is otthont ad, gazdag történelemmel, amelyek talán nem vonzzák a szélesebb közönséget, de vonzzák a helyi szurkolókat. Példák az ilyen meccsekre: Kaiserslautern vs. Karlsruhe, Eintracht Braunschweig vs. Hannover vagy Nürnberg vs. Greuther Furth. Ezek a játékok nagy események a helyi rajongók számára, akik nem akarnak lemaradni róluk.

A valaha volt legnagyobb League Two - Okok, amiért a második Bundesligát felső szintű bajnokságként látogatják A futball rendkívül népszerű Németországban, talán jobban, mint bármely más európai országban, amint azt a statisztikák is megerősítik. A Premier Bundesliga az első helyen áll a világon a meccsenkénti nézettséget tekintve, átlagosan 42 992 szurkolót vonz. A németek futballszeretetét azonban még inkább bizonyítja a második Bundesliga magas látogatottsága, amely közvetlenül a hatodik helyen áll az öt élvonal mögött, még a francia Ligue 1-et is megelőzve.

Az infrastruktúra az első Bundesliga szintjén van, a jegyek még ingyen is kaphatók

A nagy klubok nemcsak múzeumi trófeagyűjteményekkel rendelkeznek. Németországban is kényelmes, modern stadionokkal rendelkező csapatokat képviselnek. Az ország nemrégiben adott otthont a 2006-os világbajnokságnak, Németország pedig hamarosan a 2024-es Európa-bajnokságnak. A legjobb európai csapatok mérkőzéseinek otthont adó tíz stadion közül három a második Bundesliga klubjaihoz tartozik (Hamburg, Düsseldorf, Gelsenkirchen). Németország 13 legnagyobb stadionjából hét ad otthont a második liga csapatainak.

Átlagos befogadóképességét tekintve a második Bundesliga stadionjai mindössze 6000 ülőhellyel maradnak el az elsőtől – 34 600 versus 40 600. De egy nagy stadion nem mindig jelent telt lelátót. A 2. Bundesligában is magas a stadionok kihasználtsága: 11 klubnál ez átlagosan 80%-ot vagy még többet. Az alacsonyabb számmal rendelkezők közül pedig négy klub több mint 35 ezer nézőt vonz. Ez nem az alacsony látogatottságra utal, hanem arra, hogy még több rajongót tudnak fogadni. Csak a Wehen Wiesbaden és a Greuther Furth, kis stadionjaikkal és viszonylag alacsony kihasználtságával van némileg lemaradva a versenytárstól.

A magas látogatottság egyik oka a megfizethető jegyárak. A legolcsóbb, általában álló helyekre szóló jegyek 12 euró (Veen) és 18,5 euró (Nürnberg) között vásárolhatók meg. Egy normál német szurkolói csomag (jegy + sör + kolbász) klubtól függően 21-28 euróba kerül. Tekintettel arra, hogy Németországban az átlagfizetés körülbelül 2500 euró, a mérkőzéseken való részvétel mindenki számára elérhető.

Az első Bundesliga árai gyakorlatilag megegyeznek: a legmagasabb szintű meccsekre már 14 eurótól (Hoffenheim) lehet eljutni. A legolcsóbb jegyek felső határa ugyanaz, mint a második Bundesligában – 18,5 euró az állóhelyekért Dortmundban és Stuttgartban.

Ebben a szezonban a 2. Bundesligában akár ingyenesen is lehet meccseket látogatni. A Fortuna kísérletet indított új szurkolók vonzására: az idei szezonban három meccsre a jegyeket a klub szponzorai fizetik, a szurkolók pedig ingyen kapják. A jegyeket sorsolás szerint osztják ki, mint az euróra. A Kaiserslautern elleni feljutás első meccsén telt ház telt el – 120 000 jelentkezés érkezett 54 600 helyre. A feljutás második, január végi mérkőzésére a ligaelső St. Pauli ellen még nagyobb volt az igény – 130 000 jelentkezés.

Fontos: a németek szeretnek stadionokat látogatni – legyen az első, második vagy női Bundesliga

Lehet, hogy a második Bundesligában gyengébb a futball színvonala, de ez nem akadály a szurkolók számára. A németországi futball a kultúra része. A helyi klub támogatásának hagyománya nemzedékről nemzedékre öröklődik, a stadionba járás pedig alkalom arra, hogy összejöjjön a barátokkal, sörözzön és együtt szurkoljon kedvenc csapatának. A szurkolók számára nincs különbség az első vagy a második Bundesliga mérkőzésein való részvétel között.