Villa Borghese

Villa Borghese

A Villa Borghese egy hatalmas park, melyet angol módon rendeztek be, hozzácsatolva pár épületet, múzeumot (Borghese Galéria) és más látványosságot. Róma második legnagyobb publikus parkja(80 hektár) a Villa Doria Pamphili után. A  kertet a Villa Borghese Pinciana(Borghese villa a Pincian hegyen) miatt építette fel az építész Flaminio Ponzio Scipione Borghese alapján. Scipione külvárosi villaként, partyhelyként használta Róma vegyik kiemelt sarkában. A kertet a 19. században újraépítették.

Történelem

1605-ben Scipione Borghese bíboros, V. Pál pápa unokaöccse és Bernini védelmezője, a szőlőskertjét egy nagyon drága és hatalmas kertre kezdte alakítani. A 19. században a Római kertek nagy részét átalakították angol ízlés szerint. A Borghese villa csak 1903 után nyílott meg a nagyközönség számára. Az angolosított park rengeteg villát foglalt magában. A The Pincio, amely a park déli részén kapott helyet, remek kilátást biztosított Rómára.

Napjainkban a Borghese Galéria a Villa Borgheseben kapott helyett. A kert Casino Borghese, amely felülemelkedik a villán Giovanni Vasanzio nevéhez fűződik, építette Camillo Borghese és Bernini féle szobrokat is tartalmazott. Ezek a szobrok részesei a Borghese kollekciónak, beleértve David és Daphne-t, valamint Antonio Canova(Paolina Borghese) festményeit, melyeket  Titian, Raphael és Caravaggio örökített meg az utókornak.

A Villa Giulia, melyet 1551-1555 között építettek, szomszédos volt a Villa Borghese-vel és nyári rezidenciának szolgált III: Gyula pápának. Napjainkban az Etruscan Museum(Etruszk múzeum – Museo Etrusco) kapott helyet a falai között.

A Villa Medici jelenleg a Francia Akadémiának ad otthont és a Fortezzuola, a gótikus kert a remek szobrász Pietro Canonica műveinek adott végső helyszínt. Diego Velázquez rengeteg festményt készített a villa kertjéről az éjszakák folyamán. Még elképzelni is nehéz, hogy milyen megpróbáltatásokat rejtett magában az éjszakai festés az elektromosság előtt. Egy-egy fáklyával nehéz volt olyan erősségű fényt összehozni, mely ideális fényviszonyokat tudott volna kínálni.

A többi villa a Villa Borghese körül a világ kiállítás részese lett 1911-ben.

A Galleria Nazionale d’arte Moderna pedig a 19. és 20. század kedvelt olasz festményeinek ad otthont. Az 1911-es világkiállítás megemlítésre méltóbb tárgya az Angol pavilon volt, melyet Sir Edwin Lutyens(aki New Delhi építésében is segédkezett) tervezett, most jelenleg a British School-ban tekinthető meg.

Az 1911-es villák kiállításán egy Állatkert is volt, melyet nemrégiben terveztek újra, olyan mint a Bioparco és a Állattani Múzeum(Museo di Zoologia).

A Villa Borghese park nyitva tartása

éjjel-nappal nyitva van, míg a Galeria Borghese Kedd – Vasárnap között 08:30 – 19:30

Belépőjegyek

Park ingyenes, míg a Galeria Borghese

  • 18- 25 éves kor között: 8,5 euró
  • 18 év alatt és 65 év felett 2 euró
  • 26-64 éves korig 13 euró