szicilia

Szicília

A Földközi tenger legnagyobb szigete, ahol különleges atmoszféra vár ránk. Napfény, hegyek, vulkánok, hajók és bor – ez mind-mind Szicília.

A tartomány három tenger ölelésében fekszik, gazdag történelme és bájos épületei garantálják, hogy remek választás volt Szicíliába utazni, melyet a Messinai-szoros választ el az olasz csizmától.

Szicíliában található a világ egyik leghatalmasabb tűzhányója, az Etna, mely a mai napig nem pihent meg. A szigeten e mellett négy nagy hegyvonulat vonul át, melyek védelmezve ölelik körül a térséget. A Földközi tengernek köszönhetően a nyár meleg, a tél, pedig rövid és enyhe, így fázni itt biztosan nem fogunk.

szicilia

Szicíliában számtalan nemzetiségű lakos fordult már meg történelme során, melynek eredményeképp egy rendkívül összetett kulturális élet alakult itt ki. A térség több híres költőt és írót adott a világnak. Gyönyörű, igen régi épületeket csodálhatunk itt meg, melyek hűen őrzik az ókori szicíliai művészet legfőbb vonásait.

Az irányítás központja az arabok által alapított Palermo, mely Szicília legnagyobb városa. Igazi európai, nyüzsgő város, melynek közlekedése hagy némi kívánnivalót maga után. Színes kis utcáin rengeteg kis bolt vár ránk, illetve keressük fel a város híres templomait, a Martoranát és a San Cataldot. Mesés panoráma vár ránk a Palazzo dei Normaniból, ahonnan szinte az egész várost felülnézetből láthatjuk.

Következő állomásunk lehet a Tirrén partvidék, melyről szinte minden útikönyv beszámol. Ez gyakorlatilag Szicília legszebb és legkedveltebb partvidéke, mely a kikapcsolódni vágyóknak kellemes időtöltést nyújt. Meseszép tengerparton sütkérezhetünk, ahol a víz égszínkék. Remek helyszíne lehet egy kellemes esti sétának is.

szicilia

Messina, Szicília kapuja. Aki hajóval érkezik a szigetre, ezt a várost pillantja meg elsőnek. Messina felejthetetlen élményt nyújt a látogatóknak, ahol az első nevezetesség legyen a Norman katedrális, melyet az 1908-as földrengés után többször is újjáépítettek. A Dóm harangtornyában tekinthetjük meg a híres csillagászati órát, majd forduljunk a kikötő felé, és nézzük meg a Neptun szökőkutat. A legérdekesebb látnivaló Messinában kétség kívül a füstölgő Etna. Megfelelő öltözetben és körültekintéssel sétáljunk fel a 3323 méter magas csúcsra, de ha nem érzünk kellő erőt magunkban, akkor felvonóval is megközelíthetjük azt. Felérve a látvány magáért beszél, egészen közelről csodálhatjuk a krátert, illetve számtalan képet készíthetünk.

Catania szorosan kapcsolódik az Etnához tett kirándulásunkhoz, hiszen a tűzhányó korábbi kitöréseikor óriási rombolást végzett a városon. Ennek emlékét őrzi az Elefántos-kút, melyet lávából öntöttek ki. Sétánkat folytatva tekintsük meg a Dómot, illetve a római kori színház és fürdő maradványait is megtaláljuk itt.
Siracusa belvárosa, sokak szerint Európa legszebb tere a világörökség része. Látnivalói közül a legfontosabb, Apollón temploma, a Színház, melyet az ókori görögök építettek, illetve a kőfejtő. A város jelképe a Főposta, óvárosa, pedig több órás nyugodt sétára csábít bennünket.

szicilia

A kulináris élvezetekről se feledkezzünk meg, és fedezzük fel a déli konyha ízeit. Hagyományos ételeik gyakorlatilag megegyeznek a jól ismert olasz konyhával, de kevesebb zöldséget és tésztát használnak. A helybéliek reggelije általában kávéból és süteményből áll, melyet gyakran menet közben fogyasztanak el. A mandulás marcipánsütemény az egyik specialitás itt. Az éttermek csak ebéd, illetve vacsoraidőben nyitnak. Az ebéd az előétel elfogyasztása után tésztából vagy rizottóból, majd ezt követően hal- vagy húsételből áll. Természetesen a dolce vita értelmében az étkezés lezárásául valamiféle édesség is dukál. A szicíliai konyha nagyon egészséges, melyben a vegetáriánusok is bő választékra lelnek. Az étkezés végeztével – a helybéliekhez hasonlóan – kortyoljunk egyet mi is Szicília valamelyik finom borából, a Marsalából, a Regalialiából, a Corvo di Salaparutából, vagy az Alcamoi rapitala nevű fehér borból.

Szicília látnivalói, pálmái, kék tengere, műemlékei elvarázsolják az idelátogatókat. A maffia földjén tett kirándulásunk igen komoly vetélytársa bármely tengerparti nyaralásnak. Kellemes időjárásának köszönhetően a temperamentumos helyiek vendégszeretetét élvezve az év bármely szakában felejthetetlen időszakot tölthetünk itt.