Pesthidegkút Klebelsberg-villa

Pesthidegkút Klebelsberg-villa

Az együttes magját képező épületeket 1922-ben vásárolta meg a Klebelsberg házaspár, ezek folyamatos bővítésének eredménye a mai összkép. Tervezője a hagyomány szerint maga Klebelsberg Kunó volt.

A neobarokk stílusban épült kastély kerti homlokzata héttengelyes. Címerdíszes timpanonos, kétoldalt, a tetősík felett, volutás támívekkel gazdagított középrésze előtt négy falpilléren nyugvó, balluszteres mellvédű terasz emelkedik.

Az ide vezető lépcső pofafalain egy-egy levélfüzért tartó puttó áll. Az udvari homlokzat előtt kilenctengelyes, pilléres tornác húzódik, jobboldalt az épülethez csatlakozó összekötő szárnnyal.

A főépülettel párhuzamos két szárnyépület íves oromfalát egy-egy körablak, és az utca mellettiét Szent Flórián szobra gazdagítja. A belső udvart, amelyen puttós virágtartó és kávás kút áll, igényesen kialakított, műkő oszlopos pergola zárja.

Az egykori berendezésből két 19. század eleji cserépkályha, könyvespolc- és falburkolat, valamint egy íróasztal máig megmaradt. A 18. századi kastélyforma 20. századi újra felfedezésének jellegzetes példája. Jelentőségét tulajdonosa, Klebelsberg Kunó, a magyar népiskolai rendszer megteremtőjének személyisége biztosítja.