München

München

Bajorország fővárosa, a legnagyobb német tartomány több látnivalóról, eseményről is híres. Az évről évre megrendezésre kerülő sörfesztivál, az Octoberfest-en kívül az Olimpiapark, az Allianz Arena, a BMW gyár, a Német Nemzeti Múzeum, az Angol kert mellett számtalan kulturális, vizuális és kulináris élmény vár itt ránk.

München folyamatosan pezseg, lüktet, nem is csoda, Németország harmadik legnagyobb városáról beszélünk. A II. világháborúban porig bombázták, épületeinek 80 %-a romokban hevert, napjainkban azonban ebből már szinte semmi sem vehető észre, egy fejlett nagyváros történelmet idéző utcáin sétálhatunk.

A város épületei tökéletes példái annak, hogyan lehet a régmúlt idők építészeti remekeit a modern világgal harmonizálni. A városnézést érdemes a belvárosból, a Marienplatzról kezdeni, ahol az első látnivaló a gótikus stílusban épült, lebombázása után helyreállított Városháza. Főhomlokzatán bajor királyok szobrai és különböző metaforikus alakokat láthatók. Tornya 85 méter magas, Európa egyik legcsodálatosabb harangjátékával büszkélkedik. A téren részesei lehetünk az 1807 óta működő piac igazi forgatagának, hatalmas élelmiszerpiac ez, ahol nem győzünk forgolódni a portékák között, a friss gyümölcsök és zöldségek mellett sokféle sajtot, fűszert, húst, tenger gyümölcsét vásárolhatunk.

München

München rendkívül híres a jó söreiről, így ha itt járunk, feltétlenül térjünk be a Hofbräuhaus-ba, a sörök házába, ahol naponta sok-sok liter sört csapolnak a jól ismert kolbász és káposzta mellé. A barokk stílus szerelmesei feltétlenül látogassanak el a Nymphenburg-palotába, mely a kertvárosban található mesés parkokkal és tavakkal körülvéve.

Az Olimpiai Stadiont az 1972-es olimpiai játékokra építették a külvárosban lévő Olimpiai park központjában. A stadion sokáig a Bayern München otthona is volt, de számtalan más nemzetközi esemény helyszínéül is szolgált. A park területén található egy 291 méter magas torony, ha ide felmegyünk, felejthetetlen látványban lesz részünk, a város és környéke csodás panorámával tárul elénk. Ha megéheztünk, akkor a toronyban van lehetőségünk egy kellemes ebéd elköltésére is. Ne csak a magasba törjünk, működik itt egy víz alatti világ is, egy tengeri akvárium. A tenger varázslatos élővilágából számtalan fajt vonultatnak itt fel, mely a gyermekek és felnőttek részére egyaránt varázslatos élményt nyújt.

München

Forduljunk a sport felé, és látogassuk meg a város leghíresebb futballcsapatának új és impozáns otthonát, a híres Allianz Arénát. Az FB Bayern München otthona a város északi részén található. A stadiont alakja miatt gumicsónaknak is becézik, mely attól függően, hogy melyik csapat játszik, kék vagy piros színben pompázik.

Németország, illetve a világ egyik legkiválóbb autója, a BMW gyára is itt található. A híres német autó különböző modelljeinek több száz példánya gördül itt le naponta a futószalagokról, melybe mi is bepillantást nyerhetünk, ha előre bejelentkeztünk egy szervezett gyárlátogatásra.

München fapados repülőjáratokkal és autóval is könnyen megközelíthető, felfedezésére ajánlatos több napot szánni. Az Isar parti bajor városban a látogatók szinte azonnal otthon érzik magukat.