norvégia fjord

Mit érdemes megnézni, mit érdemes tudni Norvégiáról?

Fjordok

Norvégia messze földön híres a lélegzetelállítóan gyönyörű fjordokról, melyek közül kettő, a Geiranger- és a Nærøy-fjord, szerepel az UNESCO Világörökségi listáján is. A leglátogatottab fjordok közé tartozik a Sognefjord, amely a leghosszabb az összes közül, és a cseresznye- és almafáiról ismert Hardangerfjord.

Északi vagy sarki fény

Az északi, más néven sarki fény egy igen különleges és elbűvölő látványosság, amelyet Norvégia északi részén, az északi sarkkör közelében figyelhető meg. Leggyakrabban a késő ősz és kora tavasz közti időközben tűnik fel az égbolton.

északi fény

Éjféli nap

Az éjféli nap a Föld sarkai közelében észlelhető jelenség. A nyári időszakban a sarkkör közelében nem nyugszik le a Nap, így aki Norvégia ezen részén tartózkodok ebben az időszakban, a nap 24 órájában napfényre számíthat.

Időjárás

Sokan, ha Norvégiára gondolnak, zord, hideg időjárást képzelnek el. A Golf-áramlatnak köszönhetően viszont Norvégia partjai mentén a meleg légáramlatok révén a hőmérséklet akár 8 fokkal is magasabb, mint más területeken ezen a szélességi fok közelében.

Vikingek

A vikingekről véres történetek keringenek, kegyetlenkedésekről, fosztogatásokról szólnak a történetek. A viking kor harcosainak azonban számos felfedezés is köszönhető, kereskedtek és településeket is alapítottak.

Számi (lapp) nép

A számik Norvégia bennszülött lakói. Hatalmas rénszarvas-csordák juthatnak eszünkbe, amint jellegzetesen színes ruhákba öltözött számi emberek terelik az állatokat. A lappok (számik) 10 000 éve élnek az északi területeken (Finnországban, Oroszországban, Svédországban, a legtöbben pedig Norvégiában). A a számi nép képviseleti testülete, a norvégiai számi parlament Karasjokban található.

Téli sportsikerek

A téli olimpiákon elért sikereket tekintve Norvégia egyedülálló eredményekkel büszkélkedhet. Nem kevesebb mint 118 arany-, 111 ezüst- és 100 bronzérmet gyűjtöttek össze a skandináv ország sportolói (ez összesen 329 olimpiai érem!). A téli olimpiák sorozatának legeredményesebbike a mai napig az 1994-ben, Lillehammerben rendezett téli játékok, ahol a norvég versenyzők 26 érmet (ebből 10 aranyat) gyűjtöttek be, így az éremtáblázat alapján is az élen végeztek.

Híres norvégok

Norvégia híres szülöttei között találjuk például Roald Amundsen, Fridtjof Nansen és Thor Heyerdahl felfedezőket, Edvard Grieg zeneszerzőt, Ole Bull hegedűvirtuózt, Edvard Munch expresszionista festőt, Henrik Ibsen dráma- és Knut Hamsun regényírót és költőt.

A trollok

A trollok szerves részét képezik a norvég hagyományoknak. A trollokban csak az közös, hogy kivétel nélkül rossz, gonosz teremtményeket formáznak meg, megjelenésüket tekintve nem egyszer egyenesen rondák, egyébként méretük és ábrázolásuk nagyon sokféle. A legenda szerint a trollok az erdők sűrűjében vagy barlangok mélyén rejtőzködő lények, akik csak naplemente után merészkednek elő, ugyanis napfény hatására kővé válnak. Nyugat- és Észak-Norvégia több része is ezekről a teremtményekről kapta a nevét (pl. Trollheimen, Trollveggen, Trollstigen, …).

norvégia

Érdekességek Norvégiával kapcsolatban

• Norvégia Európa hatodik legnagyobb területű állama, de lakosainak száma alig haladja meg az 5 milliót.
• Norvégia partszakasza több mint 25 ezer km, ha az öblöket és fjordokat is figyelembe vesszük, ez a szám meghaladja a 80 000 kilométert is. Ezzel Oroszországot követően Norvégia partvonala a második leghosszabb Európában.
• Norvégiában található Európa legnagyobb gleccsere, a Jostedalsbreen.
• Az ország közepén fekszik Európa legmélyebb tava. A Hornindalsvatnet legmélyebb pontja 514 méteres mélységben található.
• A Vinufossen-vízesés is európai leg. Az öreg kontinens legmagasabb vízesése 860 méteres, ezzel a világranglistán is az előkelő hatodik helyen szerepel.
• Norvégiában a villamos eneregia 99 %-át vízerőművekben állítják elő.