autós utazás

Mielőtt hosszú útra indulunk

Sokan autóval vágnak neki a nyaralásnak, azonban ahhoz, hogy az olykor igen hosszú utat nyugalomban, biztonságban tehessük meg, nem árt pár dolgot figyelembe venni. Egy hosszabb utazás előtt jó, ha átnézzük az autót, ellenőrizzük a folyadékszinteket, megvizsgáljuk az abroncsokat, ablaktörlő lapátokat, fényszórókat. Gondoskodunk arról, hogy legyen víz az autóban, ellenőrizzük a klímaberendezést. Keressük meg a biztosítási szerződést is, hogy tisztában legyünk azzal, hogy ha bármi probléma adódik külföldön, akkor kihez fordulhatunk segítségért. Ha pedig úgy érezzük, kössünk külön biztosítást, ne ezen spóroljunk.

Ha már úton vagyunk

A klímaberendezést megfelelően használjuk, ne állítsuk túl hidegre. Bár jól eshet a kánikulai hőségből beülni egy húsz fokos autóba, ettől mégis óvakodjunk, ugyanis a nagy hőmérséklet-különbség számos kockázatot rejt magában. A szakemberek azt tanácsolják, 10 foknál ne legyen nagyobb a különbség a kinti és benti hőmérséklet között. Ahhoz, hogy az autót se terheljük túl, parkoljunk árnyékos helyen és felforrósodott autóval ne induljunk azonnal útnak. A klímának sem mindegy, hogy milyen forró levegővel kell megküzdenie, érdemes indulás előtt a felforrósodott autót kiszellőztetni.

Ha sokat vezetünk, akkor bizony elfáradunk. Ilyenkor mindig álljunk meg, esetleg váltogassuk, hogy ki vezet és ki pihen éppen. Legyünk körültekintők, így lesz a nyaralás igazi élmény. A biztonság és a nyugalom legyen mindig a szemünk előtt.

Miért fontos a jó abroncs?

A biztonság egyik alappillére a megfelelő gumiabroncs. A nyári gumi esetében is fontos a kiváló kezelhetőség, a jó tapadás, az, hogy egyenes utakon és kanyarokban is precízen kormányozható, irányítható legyen az autó. A négyévszakos gumi nyáron is használható, pontosan ezért tervezték meg, és sokan váltanak ilyen abroncsokra, az egyre enyhébb telek miatt és azért is, mert adott esetben keveset használják az autójukat és nem érné meg két szett gumit vásárolni.

A téli gumi vásárlásakor szintén érdemes körültekintően eljárni. Ha valaki 185 65 r15 téli gumi méretben keresgél, számos gyártó számos modelljét fogja megtalálni. A gumiabroncsakciok.hu kínálatában több mint száz abroncsot találunk ebben a méretben, kedvező árakon. A találatokat rendezhetjük ár szerint növekvő és csökkenő sorrendbe is. Azt azonban mindig vegyük figyelembe, hogy az ár bár fontos, az abroncs költségeinek csak egy része. Az, hogy mennyire üzemanyag-hatékony egy téli gumi, illetve hogy mekkora a futásteljesítménye, szintén fontosak az összköltség szempontjából.

Középpontban a 185 65 r15 téli gumi

A tesztek élmezőnyében általában a prémiumkategóriás gyártók termékeit találjuk meg, igaz ez ebben a méretben is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne jó választás egy középkategóriás abroncs. A középkategóriások általában egy-egy nagyobb, prémium márka családjába tartoznak, ami azzal is együtt jár, hogy az anyacég fejlesztései elérnek ebbe a szegmensbe is. Ha pedig a teszteket vesszük alapul, érdemes nemcsak a végeredményt megnézni, hanem azt is, hogy az egyes szempontok szerint hogy teljesítettek az abroncsok.

A havas úton való fékezhetőséget, tapadást nézve például ideális választás lehet a BFGoodrich G-Force Winter 2 abroncs, valamint kiváló ebben a tekintetben a Nokian WR D4 és a Continental WinterContact TS 860 is. A nedves úton való tapadás, fékezhetőség és kezelhetőség szempontjából a Continental fenti modellje mellett a Goodyear UltraGrip 9 és a Bridgestone Blizzak LM-005 emelkedik ki a mezőnyből. Míg a száraz úton való kezelhetőséget nézve a Michelin Alpin 6 és a Continental, valamint a Bridgestone abroncs is ideális választás. Ha pedig a zajszint számít, akkor a Bridgestone abroncsán kívül érdemes megfontolni a Nokian WR Snowproof vagy a Michelin Alpin 6 beszerzését.

Az abroncsvásárlás sokszor nem könnyű, épp ezért érdemes rászánni az időt, hogy a számunkra legjobbat megtaláljuk. Az autónk típusa, a felhasználás módja és a pénztárcánk is számít, ha téli gumit vásárolunk.