Malia

Malia

Malia 37 kilométerre található Herakliontól, félúton Agios Nikolaos felé. A főút kettéosztotta Malia városát, délebben található Malia óvárosa, ami a Mount Selena lábánál helyekedik el, míg Malia újabb része pedig északra, a part felé kapott helyet. Híres volt sokáig a paradicsomjáról, de idővel ez változott, mivel a turisták elkezdték ellepni a Kréta szigetét és ezek a paradicsom földek lecserélődtek hotelekké és kis kocsmákká és bárokká.

A turizmus 2 képzeletbeli arccal illette Malia-t és ezt az elméletet Robert Louis Stevenson 1886-ban osztotta meg a nagyközönséggel.

  •  Az egyik oldalról Dr Jekyll, Malia régi városa a szűk utcáival és murvafürt virágaival, kis kocsmáival és nem mellesleg a kellemes élő görög zenéjével
  • A másik oldalról pedig Mr Hyde, a parti üdülőövezet a bárokkal, night clubokkal és végeláthatatlan éjszakai élettel

Amennyiben te inkább a Jekyll táborba sorolnád magad, akkor maradj az óvárosban, a főúttól délre. Ha viszont Hyde táborát erősítenéd, akkor a part melletti Malia éjszakai élete csak rád vár.

Malia megközelítése

Malia busszal: A városba számos busz indul Heraklionból. A pontos menetrendet érdemes megnézni a buszmegállóknál.

Malia autóval: Malia megközelítése a főúton a legegyszerűbb, ha Heraklionból próbálnánk eljutni a krétai éjszakai élet központjába. A fővárosból kiérve haladj keletnek az úton Agios Nikolaos felé. A város körülbelül 30-40 percnyi útra van. Amennyiben csak a Minószi Maliai Palota érdekel téged, akkor haladj Agios Nikolaos felé, ne menj be Maliaba, és ha elmentél a város mellett, akkor 2-3 kilométer múlva fordulj balra. Az út egészen a Maliai Palotához és a tengerparthoz vezet téged.

Malia

Pár hasznos infó Malia-val kapcsolatban

Malia-ban számos hotel vár rád, melyeket le tudsz foglalni az interneten is, viszont helyben is találhatsz magadnak említésre méltót, ha csak egy-egy napig szeretnél csak a városban maradni. Van itt kicsi és nagy hotel is, csillagos és csillag nélküli. Apartmanokat és studiokat is bérelhetsz a partnál és az óvárosban is, attól függ, hogy szereted-e az éjszakai bulizókat, vagy nem. Minden egyes sarkon vár rád egy kocsma vagy egy étterem, ami mindenféle ételspecialitásokkal vár téged. A városban sok az autóbérlési lehetőség, mivel ez a rész igen kiemelkedő turista célpont a szigeten és a fiatalabb turisták is csak “3 S”-ként (sun, sea and sex – tehát napfény, tenger és sex) emlegetik.

Kávézókkal és a clubokkal sincs Malia-nak problémája. A parti úton haladva Stalis felé pedig még több szórakozóhelybe lehet botlani. A legtöbb pénzautomata(ATM) Malia part melletti felén található, de arra figyelni kell, hogy nem mindig sikerül feltölteni a pénzintézeteknek az automatákat, így érdemes a hétvége előtt felvenni egy-egy nagyobb összeget.

2 nagyobb szupermarkettel rendelkezik a város, az egyiket a Malia part melletti útján találhatod, a másikat pedig az Agios Nektarios templom mögött, míg a kisebb boltokba pedig mindenhol belefuthatsz.

A taxi állomás az Agios Nektarios templom előtt található.

Malia Beach Road

A főút északi oldalán, új Malia-ban leginkább hotelek, apartmanok, éttermek és kávézók találhatóak. A Dimokratias út, az Agios Nektarios templomtól északra, egészen a tengerpartig húzódik és ezt az utat hívják Malia Beach Road-nak. Itt teljesen más kép tárulhat a szemed elé, mint az óvárosban. Leginkább klubok, kávézók, bárok, angol és ír pubok és gyors éttermek váltják egymást, felszolgálnak bármit amit a vendég kíván souvlaki-tól kezdve egészen a pizzáig is. Amennyiben véletlenül reggel tévednél erre az útra, akkor nem sok emberrel találkozhatsz, aki talpon lenne ilyen “korán”. 11 óra körül láthatod kisétálni az első turistákat a strand irányába.

Malia látnivalók

Ha Malia látnivalóival szeretnéd kezdeni, akkor érdemes ellátogatnod az óvárosba, pontosabban Agios Nektarios templom mögötti részre. A késő délutáni órákban a szűk utcák, a hangulatos éttermek tökéletes romantikus programot kínálhatnak számodra. Ha szeretsz vásárolgatni, akkor Stalis felé kell elindulnod, hiszen az út tele van boltokkal, éttermekkel, kocsmákkal, kávézókkal és bárokkal. Ez az útszakasz követi a partot és könnyen meg fogod találni, hiszen meglehetősen forgalmas szakasz.

Malia tengerpartjához közel, fordulj jobbra, tehát nem Stalis felé. Ebben az irányban található a homokos tengerparton kívül Malia történelmi része is. Az úton éttermek, kis boltok és autóbérlő irodák váltják egymást. Félúton belefutsz a maliai kikötőbe, ami egy kis kikötő, viszont itt csak a kis templomot érdemes megnézni, amit óriási fenyőfák vesznek körbe.

Malia-ban van egy vízi park is, ami a Malia Slides nevet viseli. Van itt még focicentrum és egy 18 lyukas minigolf pálya is.

Maliaból vezet egy út Krassi faluba, ahol kis patakokat és szökőkutakat tekinthetünk meg, óriási fenyőfák takarásában. Krassiból vezet egy út tovább a Panagia Kera kolostorhoz és a Lassithi-fennsíkhoz. Itt van a híres Dikteon barlang, Kréta egyik barlangja(2 van összesen), amely arról híres, hogy a legenda szerint itt született Zeusz.

Malia pár kilométerre van csak Hersonissos-tól, ahol számos kis strand van pörgős éjszakai élettel megfűszerezve. Hersonissostól nem messze van Koutouloufari, Piskopiano és Ano Hersonissos tradícionális falvak is. Ez a pár falucska egy délutánt mindenképpen megér. Amennyiben messzebbre el szeretnél jutni a szigeten, akkor melegen ajánlom Agios Nikolaos városát és a festői kis tavát, a Voulismeni-tavat. A városból tovább mehetsz hajóval a Spinalonga szigetre, ahol megtekintheted a velencei erődöt és az itt helyet kapott kis házakat, ahová régebben a leprásokat zárták el a krétai lakosoktól.