Makarska

Makarska

Dalmácia déli részén, Splittől kb 60 km-re elterülő, szép fekvésű Makarska a Biokovo hegység meredek láncai alatt húzódó Makarskai Riviéra központja. Makarska népszerűségét a gyönyörű, mintegy 1,5 km-en át húzódó aprókavicsos strandjának köszönheti. Pálmafás tengerparti sétánya népszerű a turisták között.

Műemlékei közül említést érdemel a 14. századi eredetű Szt. Péter templom és a 18. századi Szt. Márk katedrális, az előtte álló barokk ivókúttal.

Makarska látnivalók

Ahogy az valamennyi horvát tengerparti településre igaz, úgy Makarska is kiemelkedő szépségű természeti adottságokkal bír, és a tenger, a Biokovo-hegy vonulatai, illetve a környező vidék képe is feledhetetlenné teszik az ideutazók pihenését. Emellett természetesen a városban is találhatunk megtekintésre érdemes látnivalókat, amennyiben kicsit tartalmasabb, a hely alaposabb megismerésével is szeretnénk eltölteni a nyaralást.

A város főterén elsőként a XVIII. század második felében felépített Szent Márk Székesegyház érdemel figyelmet és vonzza magára a turisták tekintetét. A dómot eredetileg a jelenlegi méreteihez képest nagyobbra tervezték, de végül a mai állapotában készült el és maradt az elmúlt évszázadok során, s mára gyakorlatilag Makarska jelképévé vált.

Az épület mellett egy, a székesegyházzal egykorú velencei ivókutat is megtekinthet az érdeklődő, de szintén a főtéren látható egy híres horvát író és szerzetes (Andrija Kacic-Miosic) emlékére állított szobor is.

Városi múzeum

A Makarska óvárosában található múzeumban a város és a régió történelméhez, környezetéhez és szokásaihoz kapcsolódó kiállítás tekinthető meg. Az óvárosban több palota is épült, közülük különösen az Ivanisevic, illetve a Tonolli palota érdemelnek említést, s ez utóbbi barokk épületében kapott helyet a múzeum is.

Malakológiai múzeum

A múzeumot, ahol a puhatestűeknek közel 3000 faját ismerhetjük meg, 1963-ban alapították és az Engesztelő Szűz Mária ferences – rendi kolostorban kapott helyet. A kagylók és csigák között nem csak a Horvátországban fellelhető példányokat láthatjuk, hanem a világ más tájairól származó élőlényekkel is megismerkedhetünk.
De a kiállításon kívül az épületet is érdemes alaposabban megnézni, hiszen a kolostor a XVI. században épült és bár a történelem során számos alkalommal szenvedett sérüléseket, minden alkalommal újraépítették, így ma is az eredetihez hasonló állapotban van.

Vepric

A XX. század első éveiben alapított szentély tulajdonképpen egy természetes barlang, amely kedvelt zarándokhely, így környezete is folyamatosan ennek megfelelően változik.

Szent Péter-félsziget

Makarska déli részén elterülő Szent Péter félszigeten található a Szent Péter templom, amely a XIV. században (bár vannak olyan források is, melyek szerint a IX. században) épült, majd a XVII. században újjáépítették barokk stílusban, de az 1962-es nagy földrengés igen súlyos károkat okozott az épületben, így ismét újra kellett építeni. A félsziget tengerbe nyúló végén egy 1884-ben épült világítótornyocska helyezkedik el, ez fogadja az öbölbe érkező hajókat.

Biokovo Természeti Park

Makarska megközelítése

Makarska Budapesttől 800 kilométerre található, ami autóval 7 óra utazást jelent. Magyarországon az M7-esre kell rátérni és a letenyei határátkelő a legideálisabb átkelési pont Horvátországba. Zágráb vezető út tökéletes lehet mindenki számára. A fővárosnál az A1-es autóútra kell ráhajtani, ami egészen a makarskai leágazásig visz minket.

Amennyiben a vonat lenne az ideális, akkor Budapest-Split vonalra kell jegyet váltani, majd Split-ből Makarskába busszal a legkényelmesebb az eljutás. A buszjáratokat érdemes indulás előtt leellenőrizni. A buszállomás a vasút mellett van, szóval ha leszálltunk a vonatról, akkor már szállhatunk is át a buszjáratra.

Busszal Budapest-Split járatot kell keresni és Splitnél átszállás a Makarskaba induló buszra.

Makarska szállásBooking.com