Lisszabon

Lisszabon

A város monumentális épületei, emlékművei, lüktető zenéjének dallama, zegzugos óvárosa, díszes utcái mindenkit magával ragadnak. Portugália fővárosában, az ország legnagyobb és sokak szerint a legszebb városában egy percig sem lehet unatkozni.

Lisszabon a Tejo északi partján, a tengertől csupán 15 kilométerre fekszik. A városon nem lehet egykönnyen átutazni, vagy csak futólag megnézni: Lisszabon egyedi hangulatát át kell élni. A legendák szerint Odüsszeusz alapította, noha a kutatók az alapítást i.e. 1200-ra datálják, és a föníciaiaknak tulajdonítják.

Lisszabon

Az időszámítás szerinti 1400-as évektől Lisszabon vált az akkoriban virágzó nagy felfedezések kiindulópontjává, s a hajózás hatására kialakult világkereskedelem központja lett. Fontos kikötői szerepe az évek során mit sem csorbult, hiszen a II. világháborúban is egyike volt azoknak a semleges kikötőknek, melyek az Egyesült Államok felé tartó menekülteket szállította.

A várost-földrajzi fekvésének köszönhetően eredetileg halászok, szegény emberek és munkások népesítették be. Ennek jegyei a mai napig láthatók, ha az Almafa negyedben sétálunk, amely gyakorlatilag a város szegény negyede. Számtalan afrikai él itt, a szűk utcácskákon keresztben kifeszített kötélen száradó ruhákat és mezítláb szaladgáló gyermekek kerülgetésével nem csoda, ha az az érzésünk támad, nem is Európában járunk.

Lisszabon

A városban számtalan meredek, lejtős utcácskával szabdalt. Kezdjük sétánkat a magasan fekvő Barrio Altróból. Ez a városrész korábban a bohém és ledér élet színtere volt, napjainkra azonban a város egyik legszebb negyedévé érett, ahol a hangulatos kis utcák mentén számtalan elegáns üzlet, kávézó található, s itt van a Chiado kereskedelmi negyed is.
Az eleganciánál maradva, a Belém városrészben óriási terek, ligetek, tó található, sétáljunk itt s látogassuk meg a Jeromos kolostort. Itt van a Torre de Belém erődítmény is, melynek gótikus udvara, illetve mór stílusú őrtornyai a turisták körében igen népszerűek.

Lisszabon

A Szent György vár a városközpont felett áll diadalmasan, mesés panoráma nyílik innen Lisszabonra.

Az óváros felfedezése ígérkezik az egyik legkülönlegesebb programnak, mivel szabályos utcácskáival két hegyen és a köztük elterülő síkságon fekszik. Nevéhez híven itt több száz éves, csempedíszítéses házakkal találkozni, a kanyargós, szűk, macskaköves utcák mentén különféle éttermek csábítanak egy pohárka portóira. Járjuk be a Baxia negyedet is, amelyet az 1755-ös földrengés után teljesen újjá építettek.

Lisszabonban találjuk a világ legmókásabb villamosát, amely noha rendkívül kicsi, mégis fürgén repít fel bennünket két hegyre is. A kocsi általában tömött, de semmi esetre se hagyjuk ki ezt a programot, mert a hegyek tetejéről a város egy új arcát ismerhetjük meg.

Lisszabon

A városban jelentős kulturális élet is zajlik, melynek köszönhetően számtalan múzeumba látogathatunk el. Érdemes egy-egy délutánra betérnünk az Antik Művészetek Múzeumába vagy a Nemzeti Múzeumba.

Az egész napos városnézés után üljünk be egy olyan étterembe, ahol fado zenészek szórakoztatják a vendégeket, Portugália jellegzetes zenéje garantáltan elbűvöl mindenkit. Egy spanyol és egy portugál gitáros, valamint egy énekes adja elő ezt a kissé szomorkás, melankolikus, lassú, főként a szerelemről szóló zenét.